KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Görüşmelerin Odak Noktası: “Türk-Alman İlişkilerini Geleceğe Taşımak”

19.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Görüşmelerin Odak Noktası: “Türk-Alman İlişkilerini Geleceğe Taşımak”



Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ile düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin daima dost, müttefik olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Görüşmelerimizde en çok ele aldığımız nokta, Türk-Alman ilişkilerini geleceğe taşımak olmuştur. Geleceğe taşırken de eski temeller üzerinde yeni vizyonlar geliştirmek; bilimde, teknolojide, sanatta, kültürde, eğitimde ilişkilerimizi çok daha derinleştirmek ve güçlendirmek” dedi.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız
Christian Wulff
Soru-Cevap

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. 

Cumhurbaşkanı Gül,  basın toplantısında, geçmişte tüm milletlerin birbiriyle kavga ettiğini, savaşların yapıldığını ve acıların yaşandığını, ama birbiriyle kavga etmeyen iki nadir ülkenin Türkiye ve Almanya olduğunu belirtti. 

İki ülkenin daima dost, müttefik olduğunu, bugün de Türk-Alman ilişkilerinin güçlü olmasının birçok nedeni bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, 50 yıl kadar önce davet üzerine buraya gelen Türk iş gücünün bugün 3 milyona yakınının hâlâ Almanya'da olduğunu, 1 milyona yakınının da Alman vatandaşlığına geçtiğini hatırlattı. 

TÜRK ASILLI ALMAN VATANDAŞLARININ TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNE KATKISI

Cumhurbaşkanı Gül, Türk asıllı Alman vatandaşlar arasında çok başarılı kişileri görmekten gurur duyduklarını ifade ederek, değerli siyasetçiler, spor adamları, sanatçılar, kültür adamları ve iş dünyasındaki çok değerli örnekleri görmenin, Türk-Alman ilişkilerinin sağlamlığını ve bunun geleceğe ne kadar güçlü taşınacağını gösterdiğini kaydetti.   

“İKİ ÜLKE EKONOMİK İLİŞKİLERİNİN GELDİĞİ SEVİYE MEMNUNİYET VERİCİ”

Açıklamasını, “Bu görüşmelerimizde en çok ele aldığımız nokta, Türk-Alman ilişkilerini geleceğe taşımak olmuştur. Geleceğe taşırken de eski temeller üzerinde yeni vizyonlar geliştirmek, bilimde, teknolojide, sanatta, kültürde, eğitimde ilişkilerimizi çok daha derinleştirmek ve güçlendirmek” sözleriyle sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ekonomik ilişkilerinin geldiği seviyeden memnuniyet duyduğunu da iletti.   

Türk-Alman dış ticaretinin 29 milyar dolar civarında olduğunu, bu senenin ilk yarısında da yüzde 38 artış gösterdiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlü şekilde gelişmesinde, her iki ülke ekonomisinin sağlıklı olmasının önemli bir etken olduğunu vurguladı. 

“AVRUPA'NIN EN SAĞLIKLI İKİ EKONOMİSİNE SAHİBİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra şunları kaydetti:

“Avrupa'nın en sağlıklı iki ekonomisine sahibiz. Maastricht kriterlerini karşılayan, makro ekonomik göstergeler açısından iki ülke vardır. Türkiye'nin de Almanya'nın da bütçe açıkları en düşüktür, iç borçları en küçük seviyededir. Her iki ülke de büyümesini devam ettirmektedir. Türkiye bu senenin ilk yarısında yüzde 10,2 büyümeyi gerçekleştirmiştir ki, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olmuştur. Bütün bu göstergeler, pek çok Avrupa ülkesinde ise maalesef çok negatiftir. Umut ediyoruz ki hızlı bir toparlanma içerisinde diğer ülkeler de kendilerini toparlarlar ve ekonomik canlanma hep beraber yaşanır.'' 

“DIŞ TİCARET HACMİNİN DAHA ÇOK BÜYÜYECEĞİNE İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke Maliye Bakanlarının imzaladığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın da ekonomik ilişkilere ayrı bir ivme vereceğine inandığını dile getirerek, ''İnanıyorum ki dış ticaret hacmi çok daha büyüyecektir'' dedi. 

“5 MİLYONA YAKIN ALMAN VATANDAŞI TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK”

Türkiye'nin her sene Almanya'dan çok sayıda turisti ağırladığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu yıl 5 milyona yakın Alman vatandaşının Türkiye'yi ziyaret etmesini beklediklerini, bunun da kendileri için ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.   

“BU ZİYARET, TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATACAK”

Görüşmelerde, dış politikayla, özellikle Orta Doğu'da olup bitenlerle ilgili görüşlerini de paylaştıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: 

“İlişkilerimizin insanî boyutu da var. Bu anlamda vizeyle ilgili konular başta olmak üzere, Avrupa Birliği ile ilgili düşüncelerimizi ve bu konuda Avrupa Birliği’nin en lokomotif ülkesi olan Almanya'dan beklentilerimizi de Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaşma imkânı bulduk. Bu gezimizin, Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir dönemi ve yeni bir hamleyi başlatacağına inancım tamdır. Yapacağımız iş toplantısında çok sayıda iş adamı bir araya gelecektir. İnanıyorum ki, bizlerin bu kararlılığını gördükçe onlar da daha çok kendilerini teşvik edilmiş göreceklerdir. Çok daha güzel, başarılar ortaya çıkacaktır.” 

“KÜÇÜK İSTANBUL’A YAPILAN GEZİ” 

Cumhurbaşkanı Gül, dün akşam Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve eşleriyle birlikte Berlin'de ''Küçük İstanbul'' olarak anılan Türk Mahallesi Kreuzberg'e yaptıkları ziyareti hatırlatarak, “Doğrusu, program dışı bir program oldu. Dün akşam bize çok özel bir ev sahipliği yaptılar. Biraz önce bahsettiği yerleri gezdirdiler. Bunların bir kısmını filmlerde görmüştük, soğuk savaş döneminde casuslar nasıl değişiyor. Bu acı hatıraları bir kez daha hatırladık. Ama bugün birleşmenin ortaya çıkardığı bir mutluluk var. Orada bir karar verdik. Karar Cumhurbaşkanı Wulff ve eşinden geldi: 'Burada 300 bine yakın Türk olduğuna göre, neden onların yoğun olduğu bir yere gitmiyoruz' dediler. Biz de 'gidelim' dedik. Ve aniden, belki biraz protokolü şaşırttık, ama burası güzel oldu. Onlar da çok onurlanmış oldu. Bundan dolayı da herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı