KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Füze Sistemi Savunma Amaçlıdır"

08.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült



Rusya Federasyonu’na günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin Orta Doğu’da ve bölgemizde olup bitenleri gözden geçirme bakımından çok zamanlı olduğunu ifade ederek, Rusya Devlet Başkanı ile görüşmelerinde öncelikli olarak Karabağ konusunda görüşlerin paylaşıldığını kaydetti.
 

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in davetlisi olarak, Yaroslavl kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Küresel Politika Forumu’na “Şeref Konuğu” sıfatıyla katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İstanbul'a geldi. 

KÜRESEL POLİTİKA FORUMU

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın açıklamasında Doğudan ve Batıdan çok seçkin devlet adamlarının, akademisyenlerin, iş adamlarının, sivil toplum temsilcilerinin katıldığı bu seneki toplantının konusunun “Toplumsal Çeşitlilik Çağında Modern Devlet” olduğunu hatırlatarak, konuşmasında modern devlet anlayışının doğduğu Avrupa’da karşılaşılan ve gelişiyor olan ırkçılık, ayrımcılık, islamafobi gibi konuların nasıl büyük bir tehlike arz ettiğine katılımcıların dikkatini çektiğini söyledi. 

DEVLET BAŞKANI MEDVEDEV İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER…

Devlet Başkanı Medvedev ile yapılan görüşmelerde öncelik olarak ikili ilişkilerin ele alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında ticari hedef olarak belirlenen 100 milyar dolara ulaşılması konusunda yapılması gerekenlerin de gözden geçirildiğini iletti. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde ayrıca, Türkiye’nin ihracatında lojistik merkezler kurma arzusunun bir kez daha anlatıldığını, gaz, nükleer santrallerin sorunsuz şekilde devam etmesi ile turizm konularında da görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi. 

“OLUP BİTENLERİ GÖZDEN GEÇİRME BAKIMINDAN ZAMANINDA BİR ZİYARET”

Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretin Orta Doğu’da ve bölgemizde olup bitenleri gözden geçirme bakımından da çok zamanlı olduğunu ifade ederek, Rusya Devlet Başkanı ile yaptıkları görüşmelerde öncelikli olarak Karabağ konusunda görüşlerin paylaşıldığını kaydetti. Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının kısa süre önce Devlet Başkanı Medvedev başkanlığında Kazan’da bir araya geldiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu konuyla ilgili bilgi alındığını, Suriye’de olup bitenlerin geniş bir şekilde karşılıklı olarak tahlil edildiğini, Türkiye’nin perspektifinden Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin paylaşıldığını, ayrıca NATO-Rusya ilişkileri çerçevesinde füze savunma sistemi ile ilgili gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti. 

“KISA AMA DOLU BİR ZİYARET OLDU”

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda ziyaretini “Kısa ama dolu bir ziyaret oldu. Bir taraftan forumda görüşlerimizi paylaşma imkânı bulduk, diğer taraftan Sayın Dışişleri Bakanımız ile Rusya Dışişleri Bakanının katılımıyla Medvedev ile yaptığımız toplantılarda önemli konuları gözden geçirme fırsatı bulmuş olduk”  şeklinde değerlendirdi. 

“FÜZE SİSTEMİ SAVUNMA AMAÇLIDIR”

Açıklamasının ardından bir gazetecinin “Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile yaptığınız görüşmede füze kalkanı konusu gündeme geldi mi? Çünkü Rusya’nın da bu konuda çekincesi olduğu söyleniyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?” şeklindeki sorusunu Cumhurbaşkanı Gül: “Medvedev ile tabi ki bu konuları görüştük. Bildiğiniz gibi aslında Rusya Federasyonu NATO'nun stratejik ortağıdır. Bazıları hala soğuk savaş dönemi mantığıyla düşünüyor. Dolayısıyla Rusya ve NATO arasında çok yakın ilişkiler söz konusudur. Bu füze sistemi savunma amaçlıdır ve silahlara karşıdır. Bu silahlar sadece devletlerle ilgili değil, biliyorsunuz ki devlet dışındaki bazı örgütler de bugünkü bazı teknolojilere sahip olabilmektedirler. Dolayısıyla tamamen savunma amaçlıdır. Biz bu konularda Rusya ile de zaten çok yakınız, istişareler içindeyiz. Vaktiyle Sayın Medvedev'in de özel temsilcisi bana gelmişti, bu konuları paylaşmıştık. Dolayısıyla bunlar NATO içinde de zaten paylaşılıyor” diye cevapladı. 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı