KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Şumnu’da Soydaşlarla Buluştu

12.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Şumnu’da Soydaşlarla Buluştu


Bulgaristan'a gerçekleştirdiği resmî ziyaretin son gününde Şumnu’ya giden Cumhurbaşkanı Gül, 1741’de inşa edilen ve Balkan coğrafyasında ayakta kalan tek külliye olan Şumnu Şerif Halil Paşa Camisi’ni ve Nazım Hikmet Kültürevi'ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan'a gerçekleştirdiği resmî ziyaretinin son gününde Türk kökenli soydaşların yoğun olarak yaşadığı Şumnu kentindeki tarihî ve kültürel mekânları gezdi.

Şumnu'da ilk olarak Belediye Başkanı Krasimir Kostov tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül'e yemek sırasında kentle ilgili sunum yapıldı. Yemeğe, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve heyet üyeleri de katıldı.

ŞUMNU ŞERİF HALİL PAŞA TOMBUL CAMİSİ’Nİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, yemeğin ardından Bayan Gül ve beraberindekilerle 1741’de inşa edilen ve Balkan coğrafyasında ayakta kalan tek külliye olma özelliği taşıyan Şumnu Şerif Halil Paşa Tombul Camisi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, caminin önünde toplanan soydaşlar tarafından sevgi gösterileriyle ve “Hoşgeldiniz” denerek karşılandı. Şumnu'ya ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı geldiğini belirten soydaşlar, bundan dolayı sevinç ve gurur içinde olduklarını söylediler. Daha sonra camiyi gezen Cumhurbaşkanı Gül'e burada Şumnu Müftüsü ve cami imamı tarafından bilgi verildi. Ziyaretini, avludaki şadırvanın önünde cami özel defterini imzalayarak tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül’e, Şumnu Müftüsü, Şerif Halil Paşa Tombul Camisi'nin resmedildiği tabloyu hediye etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAYAN GÜL’E “BİR DALDA İKİ KİRAZ” TÜRKÜSÜ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, daha sonra caminin karşısında bulunan Şumnu İlahiyat Lisesi'ni ziyaret etti. Buradan Nazım Hikmet Kültürevi'ne yürüyerek geçen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, davul çalan gençler tarafından ''Sayın Abdullah Gül, Hoşgeldiniz'' sözleriyle karşılandı. Nazım Hikmet Kültürevi'nde bir genç kız, bağlama eşliğinde Deliorman bölgesinde yaygın olarak söylenen “Bir Dalda İki Kiraz” türküsünü seslendirdi. Cumhurbaşkanı Gül de, türkünün nakarat bölümüne eşlik etti. Kültürevi Başkanı Nurten Remzi’nin, Bulgaristan'da yaşayan Türkler adına Cumhurbaşkanı Gül için yazdığı şiiri okuduğu kültürevinden Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, çocukların sevgi gösterileri arasında ayrıldı.

ŞUMNU ŞERİF HALİL PAŞA “TOMBUL” CAMİİ

Şumnu’da Osmanlı’dan bugüne kalan en belirgin yapı olup, 1741 yılında Şerif Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tek şerefeli minaresi 40 metre, kubbesi 25 metre yüksekliğe sahip caminin duvarları düz taştan kesilmiş, geometrik şekilde yontulmuş ve çeşitli bitki figürleriyle süslenmiştir. Aynı zamanda külliye olan cami kompleksi içinde kütüphane ve mektebi de içeren bir medrese bulunur. Batı mimarisinin yanı sıra, bir Osmanlı yapısı özelliği de taşıyan cami, Balkanların en büyük ikinci camisidir.

ŞUMNU İLAHİYAT LİSESİ

Şumnu İlahiyat Lisesi’nin tarihi, 1919’da Bulgaristan Müslümanları tarafından kurulan Nüvvab Vakfı’yla başlamaktadır. Okul, “Medresettü’n Nüvvab” adıyla ilk olarak 1922–1923 öğretim yılı için kapılarını açmıştır. Aralıksız 28 yıl eğitim veren okul 1940’larda kapatılmıştır. Okulun ikinci açılışı 1990 yılında Bulgaristan Başmüftülüğü tarafından yapılmıştır. 1990 yılından bu yana okul 372 mezun vermiştir. 1995’te Bulgaristan Eğitim Bakanlığı’ndan ilahiyat lisesi statüsü alan okulda, eğitim süresi dört yıldır.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı