KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Bulgaristan’da: “İlişkilerimizi Daha da Geliştirme İnancındayız”

11.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Bulgaristan’da: “İlişkilerimizi Daha da Geliştirme İnancındayız”

 

Yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Komşu iki ülke olarak gerek siyasi, gerek ekonomi, gerek kültürel, bütün alanlarda ilişkilerimizi daha da geliştirme inancındayız. Bu ziyaretimin bu bakımdan çok faydalı ve değerli olduğuna inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da, Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov tarafından resmî törenle karşılandı. Bulgaristan'ın bağımsızlığını sembolize eden Aleksander Nevski Meydanı'ndaki resmî karşılama töreninde, Türkiye ve Bulgaristan millî marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, tören birliğini selamladı. Cumhurbaşkanlarının heyet üyeleriyle tokalaşmalarının ardından, tören birliği geçit yaptı. Törene, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Cumhurbaşkanı Parvanov'un eşi Zorka Parvanova da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından meydanda bulunan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanları daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçerek, baş başa görüşme gerçekleştirdiler.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov ortak basın toplantısı düzenlediler.

Açıklamasına ziyareti esnasında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parnanov’un şahsında kendisine ve Türk heyetine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Gül, tüm Türk halkının Bulgar halkına, komşularına sevgi ve muhabbetlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Gül
Cumhurbaşkanı Parvanov
Soru - Cevap

“SON 20 YILDIR BULGARİSTAN İLE İLİŞKİLER GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, dost, komşu ve NATO içerisinde Türkiye’nin müttefiki olan Bulgaristan ile özellikle son 20 yıldır ilişkilerin çok güçlü olarak devam ettiğini, bunun son 10 yılında Parvanov’un Cumhurbaşkanlığı’nda ilişkilerin sürdüğüne işaret ederek, ziyaretinin ilişkilere yeni bir ivme kazandırmasını, mevcut olan ilişkileri daha güçlü hale getirmesini arzu ettiğini ifade etti.

İki ülke arasındaki üst seviyedeki ziyaretlerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, 2008 yılında Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşanı Parvanov’un, daha sonra Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Devlet Başkanları Zirvesi’ne, kendisinin de Bulgaristan’da enerji toplantısına katıldığını, başbakanların da karşılıklı ziyaretlerinin olduğunu hatırlatarak, bu seyrin güçlü bir biçimde devam etmesinin komşuluk ilişkilerine çok yakışacağını söyledi.

2008’DE KURULAN ORTAK KOMİSYONUN DAHA SIK TOPLANMASI…

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Parnanov ile yaptıkları baş başa görüşmede ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri çok kapsamlı şekilde gözden geçirme fırsatı bulduklarını ve ilişkileri daha ileriye götürme konusundaki güçlü iradenin teyit edildiğini bildirerek, “2008 yılında kurulan ortak komisyonun daha sık toplanmasını ve birçok konuyu ele alıp bunları hem çözmesini hem de yeni, güçlü fikirlerle ortaya çıkmasını benimsedik” dedi.

“İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRME İNANCINDAYIZ”

Görüşmelerde ekonomik ilişkilerin geldiği güçlü seviyeden duyulan memnuniyetin ve daha ileriye götürülmesi için yapılması gerekenlerin de konuşulduğunu ileten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Komşu iki ülke olarak gerek siyasi, gerek ekonomi, gerek kültürel, bütün alanlarda ilişkilerimizi daha da geliştirme inancındayız. Bu ziyaretimin bu bakımdan çok faydalı ve değerli olduğuna inanıyorum.”

CUMHURBAŞKANI PARVANOV: “BU ZİYARET, 20 YILDIR GELİŞEN İYİ İLİŞKİLERİN BİR PARÇASI”

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov da ziyaretin, iki ülke arasında 20 yıldır gelişen iyi ilişkilerin bir parçası olduğunu dile getirerek, ilişkilerin, hükümetlerin değişmesinden etkilenmeden devamlılık esasıyla ilerlediğini belirtti.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile görüştü. Görüşmenin ardından Başbakan Borisov, Cumhurbaşkanı Gül onuruna bir çalışma yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı