İstanbul’da Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı

24.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İstanbul’da Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı


Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı’nın açılışında bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, “Halklarımız arasındaki köklü tarihî geçmişe dayanan sağlam dostluk bağları, bizi birbirimize yakınlaştırmaktadır” dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuk heyet başkanları onuruna Four Seasons Oteli'nde öğle yemeği verdi. Liderler ardından toplantının gerçekleştirileceği Çırağan Sarayı'na geçti. Cumhurbaşkanlarının çektirdiği aile fotoğrafından sonra Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Gül, üçlü zirvenin açılışında bir açıklama yaptı.

 

 


“TÜRKİYE, AFGANİSTAN VE PAKİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÇOK ÖZEL”

Açıklamasında, Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkileri “çok özel” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, bu ilişkilerin, devletlerarası olmasının ötesinde halktan halka bağları yansıtması bakımından ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayarak, “Halklarımız arasındaki köklü tarihî geçmişe dayanan sağlam dostluk bağları, bizi birbirimize yakınlaştırmaktadır” dedi.

Afganistan, Pakistan ve Türkiye arasındaki iş birliğinin, Üçlü Zirveler Süreci'nin başladığı 2007 yılı Nisan ayından çok daha farklı, kapsamlı ve ileri bir aşamaya geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Üçlü Zirveler Süreci’nin, halkların ve bölgenin yararına somut projelerin geliştirildiği ve hayata geçirildiği önemli bir iş birliği platformu haline dönüştüğünü belirtti.

GÜVENLİK İLE KALKINMA ARASINDAKİ BAĞLANTI

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca zirveye katılan ülkeler arasındaki dostluk ve ortaklık ilişkilerinin sağlam bir zeminde emin adımlarla gelişmesi için elverişli ortam yaratıldığına da dikkat çekti. Üçlü Zirveler Süreci’nin daha da geliştirilmesi için büyük bir potansiyel bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Liderler olarak bizlere düşen görev, bugüne kadar sağladığımız ileriye dönük vizyon temelinde mevcut potansiyelin kuvveden fiile geçirilmesidir. Bu süreçte güvenlik ile kalkınma arasındaki bağlantıya dikkat çekmek isterim” şeklinde konuştu.

“HUKUKİ VE FİZİKİ ALTYAPININ GÜÇLENDİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİLMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, devlet adamları olarak, ülkelerin kalkınması ve müteşebbislerin yatırımlarının teşvikinde kendilerine önemli bir sorumluluk düştüğüne işaret ederek, iş adamlarının her zaman desteklenmesi ve karşılıklı yatırımlar için elverişli bir ortam oluşturması gerektiğini, bunun için de hukuki ve fiziki altyapının güçlendirilmesine öncelik verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

TÜRKİYE İLE PAKİSTAN ARASINDAKİ DEMİRYOLU BAĞLANTISI

Bu bakımdan Türkiye ile Pakistan arasındaki demiryolu bağlantısının çok önemli bir örnek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu hattaki ilk deneme seferinin 14 Ağustos 2009 tarihinde yapıldığını ve İslamabad’dan kalkan trenin makul bir sürede İstanbul’a ulaştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, sel felaketinin yaralarının sarılması için bu hat üzerinden 15 tren dolusu yardım malzemesinin Türkiye’den Pakistan’a sevk edildiğini ve bu bağlantının ne kadar yararlı olduğunun ispatlandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, demiryolu bağlantısının zaman içinde Afganistan’ı da içerecek şekilde geliştirmesi ve diğer yandan bu örnek temelinde iletişim, havayolu, ticaret ve enerji bağlantılarının daha da güçlendirmesi gerektiğini aktardı.

Zirve sonunda açıklanacak anlaşma ve belgelerle atılması kararlaştıracak adımların, bu sürecin çok daha yoğun ve kapsamlı bir gündemle ileriye taşınacağına işaret edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerin verimli ve faydalı geçmesini temennisini dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı