KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Bölge Halkının Çıkarı ve Güvenliği İçin Her Türlü İmkân Seferber Edilecek”

24.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'ye Türkiye'ye duydukları güvenden dolayı teşekkür ederek, bu güvenin Türkiye'nin sorumluluğunu artırdığını belirtti.  

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çırağan Sarayı'ndaki ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, beşincisi bugün yapılan üçlü zirvenin amacının, üç ülke arasındaki dostluğu ve çalışma ortamını pekiştirmek ve bunun yanında Afganistan ile Pakistan arasındaki çalışma ortamını güçlendirmek, terör ve diğer birçok alanda yaşanan zorluklarla mücadelelerinde Türkiye olarak katkı vermek ve birlikte bu büyük sorunların üstesinden gelmek olduğunu söyledi.

 

 

NİSAN 2011’DE ORTAK TATBİKAT

Cumhurbaşkanı Gül, toplantılarda önem verdikleri konulardan birisinin de sadece üç ülkenin cumhurbaşkanları ve bakanları arasında değil, kurumları arasında da çalışma ortamı oluşturmak ve somut neticelere ulaşmak arzusu olduğunu söyledi. Bu çerçeve içerisinde toplantı vesilesiyle üç ülkenin; içişleri, dışişleri bakanları, millî istihbarat teşkilatları başkanları ile genelkurmay başkanlığı harekât başkanlarının bir araya geldiğini ve daha önce verilen görevlerle ilgili kendilerine bilgi aktardıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Hepimiz şunun farkındayız ki, terörle mücadele çok önemlidir. Şüphesiz ki, bununla mücadele etmek için istihbarat teşkilatlarının en iyi şekilde beraber çalışmaları gereklidir. Bu ortam çok önemlidir. Tüm bu konularda önemli ilerlemeler kaydedildiğini memnuniyetle gördük” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, daha önce silahlı kuvvetler arasında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda da, 2011 Nisan ayında ortak bir tatbikatın yapılacağını ve tüm bunların somut gelişmeler olduğunu belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“ÜLKE HALKLARI DA BİRBİRİYLE DOST”

Bu üç ülkenin sadece cumhurbaşkanları ve kurumlarının değil, halklarının da dost olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bundan güç alarak, karşılaşılan zorlukları aşmak için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti.

“GÜVENLİK VE EKONOMİK KALKINMA BİRBİRİNİ TAMAMLAYICI UNSURLARDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında güvenlik ve ekonomik kalkınmanın birbirini tamamlayıcı unsurlar olduğunu aktararak, toplantıda ekonomik kalkınma ile ilgi çalışmalar da yaptıklarını aktardı. Geçen yıl Türkiye, Afganistan ve Pakistan’ın ticaret ve sanayi odalarının bir araya gelerek İstanbul Forumu'nu oluşturduklarını ve ekonomik iş birliğinin artırılması ilgili görevler verildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede kendilerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bir sunum yaptığını söyledi.

“BÖLGE HALKININ ÇIKARI İÇİN HER TÜRLÜ İMKÂN ORTAYA KONULACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, tüm bu çalışmalara cumhurbaşkanları olarak çok önem verdiklerini ve bu çalışmaları sürdüreceklerine işaret ederek, ''Bölge halkının çıkarı, güvenliği ve kalkınması için üç ülke ellerinden gelen her türlü imkânı ortaya koyacaktır” dedi.

Asya kıtasının sadece ekonomik olarak öne çıkmadığını, siyasi konular açısından da çok önemli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki istikrar ve güvenliğin sağlanması için de ülkelerin dostane, iyi niyetli ve çok güçlü bir irade ile beraber çalışmasının önemine işaret etti ve gerçekleştirdikleri toplantıların bunu sağladığını söyledi.

“DUYULAN GÜVEN TÜRKİYE’NİN SORUMLULUĞUNU ARTIRIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'ye de Türkiye'ye duydukları güven ve bu konuda verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, duyulan güvenin Türkiye'nin sorumluluğunu artırdığını belirtti.

TALİBAN’IN BÜRO AÇMASI

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, İngiliz basınında, Taliban'ın, Türkiye, Körfez ülkeleri gibi tarafsız bir ülkede bir büro kurabilmelerinin müzakere sürecinde faydalı olacağı görüşünde olduğu yönünde bir röportaj yayımlandığının hatırlatılması üzerine, "Röportajdan haberim yok. Ondan ayrı, genel olarak şunu söylemek isterim ki Afganistan'ın istikrarına, güvenliğine, geleceğinin yapılmasına katkısı olacak her şeyi yaparız" dedi.

“AFGANİSTAN VE PAKİSTAN ARASINDA SAMİMİ BİR ORTAM OLUŞTU”

Son dönemde Afganistan'da önemli gelişmeler yaşandığı ve bu gelişmeleri kendilerinin de desteklediğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan ve Pakistan arasında samimi, dostane ve açık kalpli bir çalışma ortamı olduğunu, iki ülkenin liderlerinin de, kurumların başkanlarının da oturup her şeyi rahatlıkla konuşabildiklerini ve bundan çok güzel neticeler çıkacağına inandığını vurguladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı