KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türk-Tacik İş Forumu İstanbul'da Toplandı

22.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türk-Tacik İş Forumu İstanbul'da Toplandı


İlki 2009’da Tacikistan’da toplanan Türk-Tacik İş Forumu, bugün de İstanbul’da Cumhurbaşkanı Gül ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman’ın katılımıyla gerçekleşti. 500 iş adamının katıldığı forumda çok sayıda iş bağlantısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile Ticaret ve Yatırım Forumu toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, TUSKON tarafından Conrad Otel’de gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Tacikistan'ın dost, kardeş, kültürleri, inançları, dinleri, gelenekleri bir olan ülkeler olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmenin, güçlendirmenin, her bakımdan çok daha ileri noktalara ulaştırmanın hem kendisinin hem de Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'ın ideali ve özlemi olduğunu ifade etti.

 

 

“KONYA'DA ŞEB-İ ARUS'U BERABER YAPACAĞIZ''

İki ülke arasında ilişkileri bu doğrultuda güçlü şekilde devam ettirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül “İnşallah başka bir vesileyle ki, o vesile Şeb-i Arus, değerli kardeşimi Konya'da da misafir etmeyi arzu ediyoruz. Bu sene kısmet olmadı, işlerinin yoğunluğu sebebiyle gelemedi ama önümüzdeki yıl Konya'da Şeb-i Arus'u beraber yapacağız” dedi.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERDİĞİMİZİ GÖSTERMEK İÇİN SİZLERLE BERABERİZ”

Mevlana'nın iki ülkenin çok büyük fikir, din, âlim, bilim adamı ve önderi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül “Tacikistan'a gittiğinizde de herkes Mevlana'dan size beyitler okur, onun büyüklüğünü, bilgeliğini, öğütlerini anlatır. Türkiye'de de aynı şekilde. Dolayısıyla iki ülke birbirine çok köklü şekilde bağıldır. Bu kardeşlik, beraber dayanışma içinde nasıl olur da somut iş birliğini gerçekleştirebiliriz? Burada bunu konuşacağız. Bunu devletler arasında resmî düzeyde yapıyoruz. Siyasi dayanışmamızı, istişarelerimizi en iyi şekilde yapıyoruz ama iş hayatı, ekonomi, yatırımlar alanındaki yapılacak işleri ise daha ziyade sizler, özel sektör, iş adamları, yatırımcılar, tüccarlar yapacak. İşte sizleri teşvik etmek için, hem Tacikistan'da hem de Türkiye'de daha çok ekonomik faaliyette bulunmanızı teşvik etmek için, size her türlü desteği verdiğimizi göstermek için bugün iki cumhurbaşkanı sizlerle beraberiz” dedi.

“GÖSTERİLEN SICAK MİSAFİRPERVERLİK HÂLÂ HAFIZALARDA”

Konuşmasında, Tacikistan'a 1,5 yıl önce bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ilk cumhurbaşkanı ziyareti olan bu ziyarete büyük uçakla gittiklerini hatırlatarak, “Aramızda bu ziyarete katılanlar var. Orada Sayın Cumhurbaşkanı sadece beni değil, sizleri de çok güzel şekilde misafir etmişti. Eminim o ziyarete katılanlar Tacikistan'ın tabii güzelliğini, zenginliğini, oradaki Türklere gösterilen candan, sıcak misafirperverliği hâlâ hafızalarında tutuyorlardır” dedi.

“TACİKİSTAN HÂLÂ BAKİR BİR ÜLKE”

Söz konusu ziyaret sırasında, Tacikistan'a yatırım imkânlarının çok olduğunu konuştuklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Tacikistan hâlâ bakir bir ülke, el değmemiş madenleri çok. Yeraltı zenginlikleri çok. Asya'nın sularının yüzde 60'ı Tacikistan'dan kaynaklanmaktadır. Tacikistan çok dağlık. Arazisinin yüzde 90-95'i dağlık. Tarım arazisi az ama bu dağlık arazileri bir taraftan sulara, yağmurlara, karlara, buzullara ev sahipliği yapmakta, diğer taraftan toprağın altında zengin madenlere sahip olmaktadır. O zaman Sayın Cumhurbaşkanı sizlere çok güçlü çağrıda bulunmuştu. ‘Gelin buralara yatırım yapın’ diye... Ben çok yakından takip ettim ve hep teşvik ettim. Bazılarınız çok iyi bilirsiniz. ‘Bu ülkeye ilgi gösterin ve bu ülkeye yatırım yapın’ diye... Şimdi görüyorum ki bazı neticeler var ama bunlar yeterli değil” dedi.

TÜRK İŞ ADAMLARINA TACİKİSTAN’A YATIRIM ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan’ın, çok önemli mermer rezervlerine sahip bulunduğunu, alüminyum tesislerinin yenileşmesine ve enerji yatırımlarına ihtiyacı olduğunu, bu ülkede dünyanın en güzel meyvelerinin yetiştiğini ve bunların ekonomiye kazandırılması gerektiğini, diğer yandan da küçük, orta, büyük her türlü sanayi alanında yatırımcılara ihtiyacı olduğunu belirterek, Türk iş adamlarına bu ülkede yatırıma çağırdı. İş adamlarının bu ülkede yatırım yapmaları konusunda Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman’ın da güçlü bir şekilde destek verdiğini 'gelsinler, burası onların evleri gibidir' dediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, yatırım yapmak için imkân ve potansiyelin de bulunduğuna işaret etti.

“BÜYÜKELÇİLERİN EN ÖNEMLİ İŞLERİ EKONOMİK FAALİYETLERİ TAKİP”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin büyükelçilerine, “İşiniz iş adamlarını takip etmektir” dediğini belirterek, siyasi işleri kendilerinin konuştuğunu kaydetti ve büyükelçilerin en önemli işlerinin ekonomik faaliyetleri takip etmeleri olduğunu vurguladı. Kendisine güven mektubunu sunduğu gün Tacikistan Büyükelçisi’ne, “Türkiye’deki iş adamlarını, iş adamları derneklerini, odaları tek tek gez. Ülkenizin potansiyelini Türk iş adamlarına anlat” dediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türk Büyükelçisine de aynı tavsiyelerde bulunduğunu aktardı.

“EKONOMİK FAALİYET, HER İKİ ÜLKENİN HALKINI ZENGİNLEŞTİRİR”

Tacikistan'da iş adamlarına ortamı hazırlayan imkânlar bulunduğunu dile getiren Gül, şunları kaydetti: “Oradaki Türk okulları size her türlü tercümanlığı, aracılık, iletişim desteğini verirler. Yenileri de açılacak. Bütün bunlar çok değerli, büyük faaliyetler. Bu faaliyetlerin de değeri bilinmektedir. İşte bunlara ekonomik faaliyetleri de eklememiz lazım. Ekonomik faaliyet, her iki ülkenin halkını zenginleştirir. Bunlar hükümetler tarafından daima desteklenir. Önünüz daima açıktır. Yeter ki siz ilgi gösterin, uğraşın ve kendi alanlarınızda tecrübelerinizi buralara taşıyın. Sayın Cumhurbaşkanı ve benim burada olmam, size bu çağrıyı yapmamız, bizim bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermektedir.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı