KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün EİT Zirvesi Öncesi Temasları

22.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün EİT Zirvesi Öncesi Temasları

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’da toplanan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Zirvesi öncesi Irak, Tacikistan, Azerbaycan Cumhurbaşkanları ve Kazakistan Başbakanı ile birer görüşme yaptı.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Kazakistan Başbakanı Massimov

Cumhurbaşkanı Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Tarabya Köşkü’nde bir süre görüştü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Talabani’yi yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi sebebiyle tebrik eden Cumhurbaşkanı Gül, bu durumun Irak’a hayır getirmesini diledi.

 

 

CUMHURBAŞKANI TALABANİ: “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Talabani de teşekkür ederek, Cumhurbaşkanı Gül’e Irak’taki liderlerin selamını getirdiğini söyledi. Irak’ta yeni bir hükümetin kurulduğu ve kritik bir dönemden geçildiğini belirten Cumhurbaşkanı Talabani, Bağdat’tan ayrılmasının bu sebeplerden zor olduğunu, ama Cumhurbaşkanı Gül’ün daveti sebebiyle geldiğini belirtti. Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tüm düzeylerde güçlenmesini istediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Talabani, şu anda üzerinde çalıştığı en önemli konunun, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların işlerlik kazanması olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Talabani ayrıca, Irak toplumu olarak Türkiye ile ilişkilere özel önem verdiklerini ifade etti.

İKİLİ VE BÖLGESEL İLİŞKİLERİN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Gül görüşmede, Irak’ta kritik bir dönem yaşanmasına rağmen Cumhurbaşkanı Talabani’nin İstanbul’da bulunmasından memnun olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Talabani’den Irak’taki liderlere selam götürmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, ikili ve bölgesel ilişkilerin önemine dikkat çekti. Bu önemin göstergesinin Yüksek Düzeyli Siyasi ve Stratejik İşbirliği anlaşmasıyla kendini gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Irak’ın yeniden inşa edildiğini söyledi. Daha önce imzalanan anlaşmaların işlerlik kazanmasıyla, mevcut açığın giderilebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile iş birliğine önem verildiğini bildiğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Talabani ise sadece ikili değil bölgesel iş birliğinin de gerekli olduğunu; güvenlik, ulaştırma ve diğer alanlarda iş birliğine açık olduklarını belirtti. Irak’ta iş yapan yabancı şirketlerin yüzde 55’inin Türk olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Talabani, bu durumu teşvik ettiklerini ve bu konudaki desteklerinin devam edeceğini ifade etti. “Türkiye’nin ve Türk toplumunun Irak’ın hayrına çalıştığına eminiz” diyen Cumhurbaşkanı Talabani, hükümet kuruluşu sırasındaki desteği bildiklerini dile getirdi.

“IRAK KENDİ HALKI VE KOMŞULARIYLA BARIŞIK OLMALI”

“Irak kendi halkı ve komşularıyla barışık olmalı” diyen Cumhurbaşkanı Gül de, her zaman Irak’a yardımcı olmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Conrad Otel’de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

ECO: “TÜRK DÜNYASINI BİRLEŞTİREN TEK EKONOMİK KURULUŞ”

Türk-Tacik İş Forumu sonrasında Tarabya Köşkü’nde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ECO’ya verdiği önemi anlattı. ECO’nun Türk dünyasını birleştiren tek ekonomik kuruluş olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan’a ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası’na üye olması tavsiyesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinde Kırgızistan’a destek çağrısında da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, “Yardımları Türk Konseyi olarak birlikte koordine edelim” dedi.

CUMHURBAŞKANI ALİYEV: “BU BULUŞMALAR TÜRK DÜNYASINI BİRLEŞTİRİYOR”

Görüşmede Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise, bu tür buluşmaların Türk dünyasını birleştirdiğini ifade ederek, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın oluşturacağı üçlü zirvenin önümüzdeki yıl Bakü’de toplanabileceği teklifinde bulundu.

KAZAKİSTAN BAŞBAKANI MASSİMOV’U KABUL

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov ve beraberindeki heyeti Tarabya Köşkü’nde kabul etti. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile bir yılda altı kez görüştüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül,  Kazakistan’ın, ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası’na üye olması tavsiyesinde bulundu. AGİT Zirvesi ile gurur duyduklarını ifade eden Başbakan Massimov, AGİT Zirvesi’nin başarılı geçmesinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Gül’ün verdiği desteğin payına işaret etti ve “ Türkiye’deki yatırımlara büyük önem veriyoruz” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı