KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Avustralya: "Çanakkale'den Büyük Dostluğa"

28.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Avustralya Genel Valisi Bryce ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, 95 yıl önceki Çanakkale Kara Savaşları’ndan doğan büyük dostluk ve karşılıklı saygıdan bütün dünyanın ders alması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı
Gül'ün Basın Açıklaması

Bryce’ın Basın Açıklaması

Resmî Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Kara Savaşları’nın 95. Yıl Dönümü Anma Törenleri’ne katılmak ve temaslarda bulunmak için Türkiye’de bulunan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce’ı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı.

Karşılamanın ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Avustralya Genel Valisi Bryce, heyetler arası toplantıya başkanlık etti ve daha sonra da ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında, Avustralya Genel Valisi Bryce’ı Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avustralya Genel Valisi Bryce’ın Çanakkale Kara Savaşları’nın 95. Yıl Dönümü Anma Törenleri’ne katıldığını ve İstanbul’da temaslarda bulunarak Ankara’ya geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, 95 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Kara Savaşları’ndan doğan büyük dostluk ve karşılıklı saygıdan bütün dünyanın ders alması gerektiğini belirtti.

“ÖNEMLİ OLAN, GEÇMİŞTE YAŞANANLARDAN DOSTLUKLAR ÇIKARMAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Büyük Atatürk’ün gerek Avustralyalı gerekse Yeni Zelandalı annelere seslenerek, “Sizin çocuklarınız artık bizlere emanet” dediğini hatırlattı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu sözün gereğini o günden bu yana yerine getirdiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, tarihte birçok olayın meydana geldiğini, önemli olanın geçmişte yaşanan olaylardan dostluklar çıkarmak olduğunu bildirdi.

İLİŞKİLERDE ORTAK DEĞER VURGUSU

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri ele aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilerin temelinde demokrasi, insan haklarına saygı, serbest piyasa ekonomisi gibi ortak değerlerin bulunduğunu ve önemli dünya olayları konusunda da ortak tutumlar içinde olunduğunu sözlerine ekledi.

“İKİ ÜLKE EKONOMİK İLİŞKİLERİNİ DAHA DA GELİŞTİRME KONUSUNDA KARARLI”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha da geliştirme konusunda kararlılığını vurgulayarak, Avustralya’nın dünyanın 14. büyük, Türkiye’nin ise 17. büyük ekonomisi olduğunu ve 1 milyar dolar civarında olan mevcut ticaretin daha da artırılabileceğini söyledi.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden de memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması ve havacılık konusunda imzalanan anlaşmaların bu konudaki karalılıklarını ortaya koyduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Avustralya’da bulunan 150 bin civarındaki Avustralya vatandaşı Türk’ün iki ülke ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağladığını ve onların Avustralya’daki başarılarından iki ülkenin de övünç duyduğunu kaydetti.

AVUSTRALYA GENEL VALİSİNDEN CUMHURBAŞKANI GÜL’E DAVET

Avustralya Genel Valisi Bryce da yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gelibolu’da 2015 yılında gerçekleştirilecek yüzüncü yıl törenleri için iki ülkenin birlikte çalıştığını sözlerine ekleyen Avustralya Genel Valisi Bryce ayrıca iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin artmasının da çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet etti.

AVUSTRALYA GENEL VALİSİ ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül, Avustralya Genel Valisi Bryce ve eşi Michael Bryce`ın onuruna Konut’ta resmî akşam yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı