KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Erzurum Kongresi'nin Millî Mücadele'de Önemli Bir Yeri Var"

23.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erzurum Kongresi’nin 90. yıl dönümü nedeniyle bulunduğu Erzurum’daki temaslarını tamamlayarak İstanbul’a geçti.

İlk olarak, Erzurum 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için hazırlanan Buz Pateni Sarayı’nda incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra garnizon komutanlığı ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Erzurum Belediyesi’nde yaptığı konuşmada, Erzurum`un Türkiye’nin nadide illerinden biri olduğunu belirterek, Erzurumluların da kahramanlıklarıyla milletin gönlünde ayrı bir yeri bulunduğunu söyledi.

Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi’nin bilime en açık ve en modern şehri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, kentin bütün bölgeye liderlik yapacak özelliklere sahip olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Erzurum Kongresi’nin Millî Mücadele’de önemli bir yeri olduğunu belirterek, Atatürk’ün Amasya’dan sonra geldiği Erzurum’da gördüğü coşkunun ve kongrede alınan kararların Kurtuluş Savaşı’nı başlattığını, Sivas Kongresi ile devam eden ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla sonuçlanan süreçte de Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya sahnesindeki yerini aldığını söyledi.

 

 

“Erzurum, Destanlar Yazmış Bir İlimizdir”

Programı çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, Kongre Binası’nda Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncularının Erzurum Kongresi’ni temsili canlandırmasını izledi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Çifte Minareli Medrese’de “Cumhuriyete Giden Yol” ve “1922–1929 Yılları Tapu Sicil Kayıtlarında Erzurum’dan Portreler” sergisinin açılışını yaptı.

Açılışın ardından Çifte Minareli Medrese’den ayrılırken vatandaşların yoğun ilgisi üzerine kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül; Erzurum’un destanlar yazmış, kahramanlığını ilân etmiş, şehitler ve gaziler vermiş bir il olduğunu ifade ederek, bugün, geçmişi ve tarihi bir kez daha hatırladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül konuşması sırasında, öğle ezanının okunmaya başlaması üzerine, “Bugün bu ezanlar varsa 90 yıl önce atalarımızın fedakârlığı, göğüslerini siper etmesi, vatanı korumasından dolayıdır. Bunun kıymetini bilelim, vatanımızı ve milletimizi sevelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Erzurum temaslarının ardından İstanbul’a gitti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı