KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Erzurum, Zor Dönemlerde Dahi Bağımsızlığın Korunabileceğini Göstermiştir"

22.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Erzurum, Zor Dönemlerde Dahi Bağımsızlığın Korunabileceğini Göstermiştir"

 

Cumhurbaşkanı Gül, Erzurum temasları çerçevesinde, Doğu Anadolu Kalkınma İş Birliği Fuarı’nın açılışını yaptı ve düzenlenen toplantıda bir araya geldiği iş adamlarına hitap etti.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, 2007 genel seçimi öncesinde düzenlenen miting için Erzurum’a geldiğini anımsattı ve kendisine gösterilen ilgiyi unutmadığını söyledi.

Tarihte önemli görevler üstlenen Erzurum’un, ülkenin işgal edilemeyeceğini, en zor dönemlerde dahi bağımsızlığın korunabileceğini gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, yarın Erzurum Kongresi’nin 90. yıl dönümü olduğunu dile getirerek, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılırken Erzurum, Amasya, Sivas ve Samsun’da önemli buluşmalar yaşandığını belirtti. Atatürk’ün Amasya’da gördüğü ışıltının, Erzurum Kongresinde çok daha organize hale geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Erzurum’daki direniş ve mücadele azminin tüm ülkeye mal olduğunu, Türk milleti ve Türk devletinin Erzurum’a çok şey borçlu olduğunu vurguladı.

 

 

“Bugünün Kıymetini ve Sorumluluğunu Bilmeliyiz”

Tarihten alınan ilhamla bugünün kıymetini ve sorumluluğunu bilmek gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk, Kazım Karabekir ve devlet büyüklerini bağrına basan Erzurum’a şükran borçlu olduklarını ifade ederek, büyük fedakârlıklarla milli mücadeleyi verenleri rahmetle andığını kaydetti. O günkü devlet adamlarının sorumluluğunun Türkiye’yi kurtarmak, ülkeyi selamete çıkarmak, yeni devleti kurmak, temellerini sağlam atmak ve ileriye doğru taşınmasını temin etmek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, büyüklerimizin bunu en iyi şekilde yaptığını, “en veciz şekilde, muasır medeniyetin üzerine çıkmak...” hedefinin konulduğunu, Atatürk’ün önderliğinde yeni nizama geçildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerine şöyle devam etti: “‘Muasır medeniyet’ dediğimizde insanları mutlu etmek, kalkınmak, hayatı kolaylaştırmak, çağın en ileri teknolojik imkanlarını getirmek, aklınıza hangi alan geliyorsa Türkiye’yi bu konuda güçlü yapmak, dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle mukayese ettiğimizde onlardan geri kalmamak, ileri geçmektir. Bizim sorumluluğumuz, bu söylenen hedeflere Türkiye’yi ulaştırmak, halkımıza hak ettiği hizmetleri sunabilmek. Bunları biraz daha detaylandırdığımızda ekonomimizi, demokrasimizi güçlü kılmak, hukuk sistemini en gelişmiş demokratik ülkelerle mukayese ettiğimizde onlardan geri olmadığını göstermek. Temel hak ve hürriyetlerin en gelişmiş demokrasilerden geri olmadığını bütün dünyaya ispat etmek. Sanayisi, ekonomisi, fert başına milli gelir söz konusu olduğunda iyi noktada olmak. Türkiye olarak bütün enerjimizi ve kabiliyetimizi buna vermeliyiz.”

“Türkiye Gibi Büyük Ülkelerde Farklılıklar Zenginliktir”

Türkiye olarak enerjimizi, zaman kaybettiren konulara harcamamamız gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu hatırlattı ve “Büyük ülkelerin daima farklılıkları vardır. Bu büyük ülkeler kendi içlerindeki farklılıklarını zenginlik gibi görürlerse, bunlar o ülkeler için önemli bir değer haline gelmektedir. Ama farklılıklarımızdan şüphelenmeye başlarsak, enerjimiz boşa gider. Onun için bu büyük ülkede farklılıklarımızın zenginlik olduğunu görüp, aramızdaki kardeşlik duygularımızı, beraberlik duygularımızı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne olan aidiyet duygularımızı çok daha güçlendirip bütün enerjimizi halkımızın refahını, mutluluğunu artırmaya harcamamız lazım” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Türkiye’nin şehirleri arasında ekonomik ve sosyal dengesizlikleri gidermenin, devletin en önemli görevi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de, son yıllarda çok güzel işler yapılıyor. Arzu ederim ki enerjimizi tekrar bu yöne sevk edelim. Demokratik reformlarda irademizi güçlü bir şekilde hep beraber gösterelim. O zaman ürettiğimiz enerji sinerjiye dönüşecek ve kısa süre içinde Türkiye’de çok büyük değişiklikler olacak.”

“Erzurum Hak Ettiği Yere Gelmeli”

Cumhurbaşkanı Gül, Erzurum’un gelişim açısından hak ettiği yere gelmesi ve kendisine yakışacak şekilde desteklenmesi gerektiğini belirtti ve iş adamlarından, devletin sunduğu imkanları, kârlı gördükleri alanlarda yatırıma çevirmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Erzurum’un üstünlüklerini Türkiye ile yurt dışına tanıtacak çalışmalar yapılmasını istedi ve kentte bu birikimin olduğunu, devletin de bütün imkanlarıyla Erzurumlular’ın yanında olduğunu vurguladı.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nü de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ilin önde gelen temsilcileri ve iş adamlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı