KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Çankaya Köşkü'nde "Eğitim Her Engeli Aşar"

20.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen ve Hayrünnisa Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen tanıtım toplantısı ile başladı.

Bayan Gül toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de 8,5 milyon engelli bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu demektir ki, bugün burada toplanmak için 8,5 milyon nedenimiz var” dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunu belirten Bayan Gül, gerekli imkânlar sağlanmadığı için engelli insanlarımızın büyük bir çoğunluğunun sokağa bile çıkamadığını, çalışamadığını, oysa engelli nüfusun büyük bir bölümünün çalışabilecek durumda olduğunu ifade etti.

“Esas Engel Eğitimsizlik”

Bayan Gül, engelli nüfusun çoğunluğunun herhangi bir eğitime sahip olmadıkları için iş bulamadıklarını vurgulayarak, esas engelin eğitimsizlik olduğunu söyledi. Eğitimlerini tamamlayıp, hem iş hayatına, hem de sosyal hayata daha aktif katılmaları durumunda engelli insanlarımızın başarılı olmamaları için hiçbir sebep bulunmadığını belirten Bayan Gül, Milletvekili Lokman Ayva ile Sanatçı Metin Şentürk’ü örnek göstererek, engelliler tarafından bu konuda yazılmış pek çok başarı öyküsü olduğuna dikkat çekti.

Bayan Gül, yaşama sevinciyle tüm engellilere örnek olan, henüz okula gitmeyen küçük Sümeyye’nin doğuştan kollarının bulunmadığını ancak, ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü kendisinin karşıladığını, ayaklarıyla çok güzel resimler yaptığını, tahta boyadığını ve hatta hamur açtığını belirtti. Bayan Gül, Sümeyye’nin, 23 Nisan’da da yurt dışında bir sergi açacağını, aynı zamanda başarılı bir yüzücü olduğunu da sözlerine ekledi.

6 yaşındayken Braille alfabesini öğrenmiş, Konservatuarın Piyano Bölümünü birincilikle kazanmış görme engelli Enes’in diğer bir başarı öyküsünün kahramanı olduğunu ifade eden Bayan Gül, ailelerinin bilinçli desteği ile Sümeyyelerin, Eneslerin sayısının artması gerektiğini söyledi.

“Hiç Kimsenin Yarın Engelli Olmama Garantisi Yok”

“Engellilerin etraflarındaki kalın duvarları aşıp hayata katılmalarının, bizim ise onları cesaretlendirmemizin vakti geldi de geçiyor” diyen Bayan Gül, hiç kimsenin yarın engelli olmama garantisi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Bayan Gül, kampanyanın önemli bir hedefinin de, toplumsal bilinç oluşturarak, başta aileler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin engellilerin de eğitim görebileceğine, çalışma ve sosyal hayatta başarılı olabileceğine inanmasını sağlamak olduğunu belirtti. Bu yönüyle de Bayan Gül Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasını, sadece engellilere yönelik değil, tüm topluma yönelik bir sosyal sorumluluk projesi olarak tanımladı.

“Çocuklarımızın Hayata Seyirci Kalmasına İzin Vermeyin”

Herkesi, Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasına sahip çıkmaya çağıran ve kendisinin de kampanyanın takipçisi olacağını söyleyen Bayan Gül, engelli çocuğu olan ailelere de seslenerek, “Her anne-baba gibi evlatlarınızı çok sevdiğinizi, her türlü tehlikeye karşı korumaya çalıştığınızı biliyorum. Ancak gözümüzden sakındığımız yavrularımızı hayata en iyi şekilde hazırlamak, ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak yetiştirmek de biz anne-babaların görevi. Bunu hem kendimize hem çocuklarımıza hem de içinde yaşadığımız topluma borçluyuz. Her anne–baba evladıyla gurur duymak ister. Bırakın engelli çocuklarınız, yapacakları harika işlerle onlarla gurur duymanızı sağlasınlar. Çocuklarımız, ya hayatın içinde olacak ya da seyirci kalacaklar. Çocuklarımızın hayata seyirci kalmasına izin vermeyin” dedi.

Bayan Gül, sözlerinin sonunda kampanya destek verenlere ve emeği geçenlere de teşekkür etti.

“Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sanatçı, siyasi parti ve vatandaşların desteği ile 81 ilde eğitim seferberliği başlatacak.

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye Beyazay Derneği Başkanı ve İstanbul Milletvekili Lokman Ayva’nın da katıldığı toplantıda, proje hedefleri ve bu kapsamdaki çalışmalar hakkında bilgi verildi. Sunuculuğunu Beyazıt Öztürk’ün üstlendiği toplantıya spor, sanat ve basın camiasından isimler de katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, gerçekleştirilen törenin ardından kampanyaya destek olan ve emeklerinden dolayı plaket alan firmalar ile medya, sanat ve spor dünyasının temsilcilerini makamında kabul etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı