KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Neçirvan Barzani'yi Kabul Etti

24.03.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Neçirvan Barzani'yi Kabul Etti


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ziyaretinin ikinci gününde Bağdat temasları çerçevesinde, kendisine tahsis edilen Devlet Konukevi`nde bir dizi kabul gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, sabah ilk olarak Türkmen milletvekillerini kabul etti. Kabule Şii ittifakından Abbas Beyatlı, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Saaddettin Ergeç, Sadr grubundan Fevzi Ekrem ve Hüseyin Şerif ile bağımsız milletvekili İzzettin Devlet katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani`yi kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Irak Gençlik ve Spor Bakanı Casim Muhammed ve Irak eski Başbakanı Ayad Allawi`yi ayrı ayrı kabul etti.

Neçirvan Barzani’yi Kabul: PKK Konusunda Kararlılık Mesajı

Irak ziyaretini Türk basın mensuplarına değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Barzani ile yaptığı görüşmede PKK konusunu ele aldıklarını kaydetti ve “PKK unsuru ortadan kalktıktan sonra ilişkilerimizde sınır yoktur, olmayacak. PKK ile mücadeleyi herkesin desteklemesi gerekir. Bu bittiğinde ilişkiler de çok iyi şekilde devam eder ve sınır olmaz. Ümit ediyorum ki, bu yeni dönem herkes için iyi olur” dedi. Barzani`nin, terör örgütünün kendilerine de zarar verdiğini ve Türkiye`nin bu konuda haklı olduğunu söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Barzani`ye Türk devletinin bu konuda kararlı olduğunu belirttiğini ve kuzeydeki yönetimden iyi niyetlerini kanıtlamalarını istediğini söyledi.

“Zor Günler Komşuların Desteğiyle Atlatılır”

Cumhurbaşkanı Gül, “Irak`ın yoluna düzgün bir şekilde devam etmesi gerekir. Düzgün devam edemezse sorunlar büyür. Güçlü bir Bağdat ve güçlü bir Irak güvenlik gücü, sorunları çözer. Türkiye`nin Irak`a çok güçlü bir desteği vardır. Beni mutlu eden, herkesin Türkiye`den memnun olduğunu dile getirmesidir. İki günlük ziyaretimiz herkesi sevindirdi. Devletler zor günlerini komşularının desteğiyle atlatır” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji konusunun önemine de değinerek, iki ülke arasında ekonomik ilişkiler açısından Irak`ta çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi ve Iraklı yetkililerin, iki ülke arasında dün imzalanan kapsamlı ekonomik iş birliği anlaşmasının, başka bir ülkeyle imzalanan en büyük ekonomik anlaşma olduğunu kendilerine ilettiklerini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ün, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Bayan Talabani ile Devlet Konukevi`nde vedalaşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, T.C. Bağdat Büyükelçiliği`ni ziyaret etti ve Büyükelçi Derya Kanbay’dan büyükelçilik hakkında bilgi aldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı