KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa Türkiye'de

02.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Rajapaksa`yı Çankaya Köşkü'nde resmî törenle karşıladı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Rajapaksa daha sonra ulusal ve bölgesel meselelerin yanı sıra ekonomi ve ticaret konularının ele alındığı heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.

 

 

"Rajapaksa'nın Ziyareti Tarihî Nitelik Taşıyor"

Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Rajapaksa`nın ziyaretinin Sri Lanka'dan ülkemize devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmî ziyaret olması nedeniyle tarihî bir nitelik taşıdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede imzalanan Suçluların İadesi ve Hava Ulaştırma Anlaşmaları`nın da, ilişkilerimizin geliştirilmesi yönündeki iradenin somut birer göstergesi olduğunu vurguladı.

Terörizme Karşı İş Birliği

Cumhurbaşkanı Gül, terörizmin insanlık için oluşturduğu tehdit ve verdiği zararı en iyi bilen ülkelerden Türkiye ve Sri Lanka`nın, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası platformlarda sergiledikleri iş birliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa da, Sri Lanka ve Türkiye`nin uzun yıllardır terörizmle mücadele ettiğini anımsatarak, bu alandaki iş birliğinin daha ileri seviyelere taşınması ve derinleştirilmesinin her iki ülkenin yararına olacağını vurguladı.

Hedef: 100 Milyon Doları Aşan Ticaret Hacmi

Sri Lanka`yla ticaret hacminin bu yıl ilk kez 100 milyon doların üzerine çıkmasını beklediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu yönde hukuki ve ticari alt yapının hazırlanması için gerekli talimatların verildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Asya`da önemli ulaşım hatları üzerinde olan Sri Lanka ve bölgeyle ilişkileri geliştirmeye çok önem verildiğini yineleyerek, Cumhurbaşkanı Rajapaksa ile bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra Asya`daki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Basın toplantısında, Türkiye`de bulunmaktan ve cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten onur duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Rajapaksa da, imzalanan anlaşmaların ikili ilişkilerin gelişmesine katkısı olacağına ilişkin inancını dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı