KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Üniversiteler Konusunda Yeni Bir Dönem Başlamalı"

27.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Üniversiteler Konusunda Yeni Bir Dönem Başlamalı"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı tarafından hazırlanan "Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar" başlıklı raporun kamuoyuna sunulduğu toplantıya katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, en önem verdiği konuların başında üniversitelerin geldiğini bildirerek, Türk üniversitelerine ve eğitime gösterdiği ilgiden dolayı TÜSİAD'a teşekkür etti.

Türkiye gibi nüfusunun önemli bir bölümü genç olan bir ülkede nitelikli insanların yetişmesinin Türkiye'nin geleceği ile doğrudan ilgili olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu bakımdan üniversitelere öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin AB ile müzakere sürecinde olduğunu hatırlatarak, diğer alanlarda olduğu gibi üniversite konusundaki standartların da bu doğrultuda oluşturulması gerektiğini söyledi.

"Üniversiteler, Beklentileri Tam Karşılamıyor"

Yapılan çalışmaların, hazırlanan raporların üniversitelerin beklentileri tam karşılamadığını ortaya koyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerimizin eksiklerinin giderilmesi konusundaki kararlılığın ortaya konmasının önemli olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar değil, bilgi üreten ve üretilen bilgilerin teknolojiye uygulanması için araştırma geliştirme konularına öncülük eden kuruluşlar olduklarını ve uluslararası fonlardan yeterince faydalanmaları gerektiği belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, hükümetin, üniversitelerin, TÜBİTAK'ın, özel teşebbüsün, iş âleminin dayanışma ve işbirliği içerisinde olmaları ve Türkiye'de üniversiteler konusunda yeni bir dönemin başlaması gerektiğini söyledi. Bu yeni dönemde, bir taraftan AB ile müzakere sürecinde bütün üniversitelerimizin yeniden yapılanmasını sağlarken, öte yandan da ayrılan fonların artırılması, üniversitelerin problemlerinin çözümü için herkesin büyük bir dayanışma içerisinde olması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu şekilde üniversitelerin çok büyük hamle yapacağını ifade etti.

"Rektör Seçiminin Cumhurbaşkanına Bırakılması Doğru Değil"

Rektör seçimi ile ilgili tartışmalara da değinen Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini bildirerek, "Bu tip konuların Cumhurbaşkanına bırakılmasının da doğru olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, rekabetin oluşturulması, üniversitelerin çok daha elastik bir yönetim tarzına kavuşturulması, maddi imkânlarının sadece genel bütçeden oluşmaması, kendilerinin fon üretebilmeleri, iş dünyasıyla iç içe olmaları ve kendi içlerinde performans geliştirmeleri gerektiğini aktardı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı