Çankırı

08.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere 8 Kasım Perşembe günü Çankırı’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çankırı Belediyesi
Çankırı Valiliği
Garnizon Komutanlığı
Öğle Yemeği
Çankırı Üniversitesi
Erna-Maş Sanayi Tesisi
Çankırı Kalesi
Buğday Pazarı
Hazımiye Medresesi

Çankırı’da, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz, İdris Şahin, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Özkan Ulutaş, Belediye Başkanı İrfan Dinç, İl Jandarma Komutanı Albay Şakir Uslu ve İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde ilk olarak valiliği ziyaret etti.

Çankırı Valiliği’ni ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, belediyeye geçerken vatandaşların yoğun ilgisi üzerine yolda aracından inerek vatandaşlara hitaben kısa bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Çankırı Belediyesi’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bayan Gül de, engelli çocuklara hizmet veren Vali Ayhan Çevik Eğitim ve Uygulama Okulu’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Yöneticilerden okul ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Bayan Gül, oyun odasını, el işi ve ebru sınıflarını gezerek çocuklarla bir süre sohbet etti. El işi kâğıtlardan yaptıkları çiçek buketini Bayan Gül’e sunan çocuklar, ebru sanatıyla yapılmış bir de tablo hediye ettiler. Bayan Gül ayrıca, çocukların ebru yapması ve tepsi boyamasını izledi.

Korgun Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nu da ziyaret eden Bayan Gül, çocukların halk oyunları gösterisi ile kendisi için hazırlanan tiyatro gösterisini beğeniyle izledi. Kız öğrencilerin yaptığı el işi ürünleri sergisini gezen Bayan Gül, çocukların kendisi için hazırladığı ikramlardan da tattı.

Bayan Gül, daha sonra 21 Temmuz 2001’de Elazığ’ın Arıcak ilçesi Çevrecik Köyü Ulaş Tepe bölgesindeki çatışmada şehit olan Jandarma Yüzbaşı Erol Uykusuz'un ailesini ziyaret etti. Bayan Gül, burada şehit Uykusuz’un annesi, kardeşleri, eşi ve çocuklarıyla sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül onuruna Çankırı’da bir öğle yemeği verildi. Cumhurbaşkanı Gül, şehrin ileri gelenleri, STK temsilcileri, iş adamları ile şehit yakını ve gazilerin de katıldığı yemekte bir konuşma yaptı.

Yemek öncesinde Çankırı’da bulunan 28’inci Mekanize Piyade (Barış Gücü) Tugay Komutan Yardımcılığı’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül’ü, Kurmay Albay Özkan Ulutaş tören mangasıyla karşıladı.

Çankırı’daki temasları çerçevesinde Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü’nü de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteye gelişinde, Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş tarafından karşılandı. Üniversite ziyaretinin ardından Çankırı Kalesi’ne geçen Cumhurbaşkanı Gül, yarenler tarafından çiçeklerle karşılandı. Yaren kıyafetli Çankırılılarla fotoğraf çektiren Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte Alpaslan'ın Anadolu'nun fethi ile görevlendirdiği “Çankırı Fatihi” Emir Karatekin’in türbesine giderek burada incelemelerde bulundu.

Daha sonra Buğday Pazarı Hazımiye Medresesi’ne geçen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’e vatandaşlar yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Yerel kültür müzesi olarak kullanılan medresede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’e, Çankırı'nın Ahilik çerçevesinde oluşan “yarenlik geleneği” hakkında bilgi verildi.

Yaren odası olarak adlandırılan bölümde geleneksel yaren fesi giyen Cumhurbaşkanı Gül’ü Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Başyaren” ilan etti. Medrese içindeki tuz odasını da gezen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, medresenin yanındaki Buğday Pazarı Camisi’nde de incelemelerde bulundu.

Çankırı programı çerçevesinde Şabanözü’ne hareket eden Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, yol boyunca vatandaşların yoğun ilgi ve sevgisiyle karşılandı.

Erna-Maş Sanayi Tesisi’ni ziyaret eden ve tesisler hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Çankırı ziyaretini tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı