Çanakkale

27.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, 27–28 Nisan tarihlerinde Çanakkale’ye ziyaret gerçekleştirerek çeşitli temas ve incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Çanakkale Havalimanı’nda Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir ile diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Çanakkale Valiliği’ni ziyaret ederek basın mensuplarına açıklamada bulundu. Daha sonra Çanakkale Belediyesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül’e, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kent ile ilgili brifing verdi. Belediyenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Garnizon Komutanlığını da ziyaret etti.

Cuma Namazını Necip Paşa Camisi’nde kılan Cumhurbaşkanı Gül’e, camiden ayrılırken vatandaşlar, yoğun sevgi gösterisinde bulundular. Kordon boyunda yürüyüş yapan ve vatandaşlarla sohbet ederek taleplerini dinleyen Cumhurbaşkanı Gül, onlarla fotoğraf çektirdi. Yürüyüş güzergâhlarında bulunan güneş saati ile Truva antik kentinin maketini inceleyerek yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, ayrıca Truva filminde kullanılan ve daha sonra Çanakkale’ye hediye edilen Truva atının önünde fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni (ÇOMÜ) ziyaret etti ve Bayan Gül ile birlikte rektörlük binasının önündeki bahçeye fidan dikti. Buradan Çanakkale’nin Çan ilçesine geçen ve halkın yoğun sevgi gösterisiyle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül’e, vatandaşlar binalardan gül yaprakları attı. Burada bulunan Kaleseramik Fabrikası’nda Cumhurbaşkanı Gül’e fabrika yetkilileri tarafından bilgi verildi. Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve fabrikanın kurucusu İbrahim Bodur ile kurdele keserek, Ar-Ge merkezinin açılışını yaptı. Merkezde tanıtımı yapılan makineyle Cumhurbaşkanı Gül’ün fotoğrafı, seramik bir plaka üzerine çizildi.

Çanakkale ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül’e eşlik eden Bayan Gül, Nusret Mayın Gemisi ve Çimenlik Kalesi’nde incelemelerde bulundu. Bir şehit ailesini ziyaret eden Bayan Gül, daha sonra da Hüseyin Özcan Çocuk Yuvası’nda çocuklarla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Çanakkale’de akşam yemeğinde şehrin önde gelenleri, sanayiciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve hayırseverlerle bir araya geldi ve bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, konuşması öncesinde hayırseverler Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı Genel Sekreteri Köksal Ustabaş, hayırseverler İbrahim Bodur, Bülend Engin, Fernur Sözen, Fikret Öztürk, Hüseyin Özcan, İsmail Veral adına Barbaros Ceylan, İsmail Bayraktar, Tevfik Başarı ile Salman Tahsildaroğlu’na plaketlerini verdi.

Çanakkale ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül sabah saatlerinde deniz otobüsüyle Çanakkale’den Gökçeada’ya gitti. Rum Köyü Zeytinli’yi de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, köyde kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra bir kahvede Türk kahvesi içti. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Kaleköy’e geçerek burada öğle yemeği yedi ve yemek öncesinde fotoğraf çektirdi.

Gökçeada’dan deniz otobüsüyle Gelibolu Yarımadası’na geçen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Şehitler Abidesi’ni ziyaret etti. Buradaki törende Çanakkale Savaşı’nı tasvir eden ve Atatürk heykelinin bulunduğu rölyefin önüne çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, şehitlik defterini imzaladıktan sonra Bayan Gül ile şehitliğe kırmızı karanfiller bıraktı.

Gelibolu’da Ertuğrul Tabyası ile Yahya Çavuş Şehitliği’ni ziyaret eden Bayan Gül’e şehitlikte, Çanakkale Savaşı’nda Yahya Çavuş ve askerlerinin direniş mücadelesi anlatıldı. Bayan Gül, Çanakkale Savaşı sırasında düşman savaş uçakları tarafından bombalanan açık hava hastanesinin bulunduğu yerdeki Sargı Yeri Şehitliği’ni de gezdi ve Çanakkale Savaşı’nın farklı boyutlarıyla simülasyon odalarında anlatıldığı Kabatepe Simülasyon Merkezi’ni ziyaret etti.

Gelibolu ilçesinde, 2. Kolordu Komutanlığı İstihkâm Alayı “Sancak Verme” törenine de katılan Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale’deki temas ve incelemelerini tamamlayarak İstanbul’a geçti.

Yazdır Paylaş Yukarı