İstanbul

22.01.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı” ile “Asya’nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği Zirvesi” ne ev sahipliği yapmak üzere, 22–26 Ocak tarihlerinde İstanbul’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

İstanbul programı çerçevesinde 24 Ocak Pazar günü, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Tarabya Köşk’ünde görüşen Cumhurbaşkanı Gül, akşam da Afganistan ve Pakistan cumhurbaşkanları onuruna Sait Halim Paşa Yalısı’nda bir yemek verdi.

Dördüncü “Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi”

Cumhurbaşkanı Gül, 25 Ocak Pazartesi günü, “Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi” öncesinde, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile Çırağan Sarayı’nda ayrı ayrı görüştü. Aynı gün, “Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantılarının dördüncüsü, Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda yapıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir açıklama yaptı. Zirve sonunda kabul edilen bildiride de, üç cumhurbaşkanının, “30 Nisan 2007 tarihinde Ankara’da başlatılan üçlü zirve sürecinin, her üç ülke halklarının ve bölgenin yararına yönelik ilave ve derinleştirilmiş iş birliğini ele almak bakımından zaman içinde etkin bir platform haline geldiği” hususunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

“Asya’nın Kalbi’nde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Zirvesi”

Cumhurbaşkanı Gül, akşam da, “Asya’nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği İçin İstanbul Zirvesi” öncesinde katılımcılara Four Seasons Oteli’nde bir yemek verdi.

26 Ocak Salı günü “Asya’nın Kalbi’nde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Zirvesi”nin konuk heyet başkanlarını karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirvenin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesinde, “Asya’nın Kalbi” olan Afganistan’ın bugünü ve geleceğinin komşularınınki ile ayrılmaz biçimde bağlı olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirve münasebetiyle Türkiye’de bulunan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kadyrbek Sarbaev, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Anwar Garagash, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi ve beraberlerindeki heyetler ile İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Çırağan Sarayı’nda ayrı ayrı kabul etti.

Yazdır Paylaş Yukarı