Danimarka

17.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Danimarka

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe’in davetlisi olarak, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte 17-19 Mart 2014 tarihlerinde Danimarka’ya bir Devlet Ziyareti gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka’da devlet töreniyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Kraliyet Muhafız Birliği Bandosu’nun çaldığı marş eşliğinde uçaktan indi ve Kraliçe II. Margrethe ve Prens Henrik tarafından merdiven başında karşılandı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü taşıyan uçağa Danimarka hava sahasına girişinden itibaren, Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 tipi iki adet savaş uçağı refakat etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül karşılama töreninin ardından Amalienborg Sarayı’na hareket etti. Kraliyet Süvari Birliği, saray mahalline yakın Esplanaden bölgesinden itibaren Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ün bulunduğu konvoya güzergâh boyunca refakat etti.  Amalienborg Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, törenle karşılandı. Daha sonra baş başa görüşmeye geçildi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Danimarkalı iş adamları ile çalışma yemeğine katıldı ve bir konuşma yaptı. Daha sonra da, Veliaht Prens Frederik ile Danimarka Sanayiciler Birliği’nde düzenlenen İş Forumu açılış oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Gül, yürüyerek “House of Green”e geçti. Cumhurbaşkanı Gül ve Veliaht Prens Frederik’e yeşil enerji hakkında bir film gösterimi yapıldı ve salondaki uygulamalar ve çalışmalar hakkında bilgi sunuldu.

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca A.P. Moller-Maersk Firması’nı da ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Akşam da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve eşi Prens Henrik tarafından Amalienborg Sarayı’nda onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Parlamento Başkanı Mogens Lykketoft ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka Anayasasının sergilendiği bölümü ve Parlamento Genel Kurul salonunu ziyaret ettikten sonra Başbakanlık Ofisi’ne geçti.

Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt ile görüşmesinin ardından, iki ülke arasında “Bilim, Yenilik ve Teknolojik Gelişme Alanlarında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin İyi Niyet Mektubu” ve “Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı ve ortak basın toplantısı yaptı.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka Başbakanı Schmidt tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı.

Danimarka’daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve Prens Henrik onuruna bir resepsiyon verdi.

Fatih Erkoç ve orkestrası tarafından verilen konseri izleyen Cumhurbaşkanı Gül,  Bayan Gül, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve Prens Henrik, daha sonra XVI. Louis Salonu’nda düzenlenen resepsiyonda Türk ve Danimarkalı davetlilerle bir araya geldi.

Ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Gül, Amalienborg Sarayı'ndan Kraliçe II. Margrethe ve Prens Henrik tarafından uğurlandı. Ardından Danimarka İslam Toplumu heyetini kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Bayan Gül ile birlikte Rosenborg Kalesi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti Danimarka’ya Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmî ziyaret olma özelliği taşıyor.

Bu tarihî ziyaret, iki müttefik ülke olan Türkiye ve Danimarka arasındaki dostane ilişkilerin çeşitli boyutlarıyla ele alınmasına ve bu dost ülke ile işbirliğimizin tüm alanlarda güçlendirilmesini sağlayacak imkânlar üzerinde durulmasına vesile olacaktır.

Yazdır Paylaş Yukarı