İtalya

28.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İtalya

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile beraber, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun davetlisi olarak, 28-31 Ocak 2014 tarihleri arasında İtalya’ya bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Roma’da, İtalya Millî Eğitim Bakanı Maria Chiara Carrozza, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, eşi İnci Akil, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, eşi Belkıs Gürsoy ve diğer ilgililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül 29 Ocak Çarşamba günü İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve eşi Clio Maria Bittoni Napolitano tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’de resmî törenle karşılandı.

Karşılama töreninin ardından baş başa görüşme gerçekleştirildi ve her iki Cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası toplantı yapıldı.

Resmî karşılama töreninin ardından Bayan Gül ve Bayan Napolitano, bir süre baş başa görüştükten sonra rehber eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’yi gezdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısının ardından İtalya Senatosu Başkanı Pietro Grasso ve Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino ile görüştü. İtalya Senatosu’na gelişinde Cumhurbaşkanı Gül’ü, Senato Başkanı Grasso karşıladı. Karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Senato Başkanı Grasso bir süre görüştü. Görüşmeden sonra Anayasa Salonu’na geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada incelemede bulundu.

Buradan belediyeye geçen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino karşıladı. Gerçekleştirilen görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Belediye Başkanı Marino’nun makam odasının balkonundan Roma şehir manzarasını izledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano ve Bayan Clio Maria Bittoni Napolitano tarafından Quirinale Sarayı’nda onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, 30 Ocak Perşembe günü Roma kent merkezindeki Meçhul Asker Anıtı’na (Altare della Patria) çelenk koydu. Cumhurbaşkanı Gül’e, tören sırasında Anayasa Reform Bakanı Gaetano Quagliariello eşlik etti.

Bu sırada Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne ait tarihî İstanbul Huber Köşkü’nün restore edilmesi için Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, İstanbul Teknik Üniversitesi, İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (I.C.E) ile Assorestauro Derneği arasında iyi niyet protokolü imzalandı. Roma’da gerçekleşen imza törenine Bayan Gül de katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde Türkiye-İtalya İş Forumu’na katıldı. Törenin yapıldığı salona gelişinde, Cumhurbaşkanı Gül’ü İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Carlo Calenda, TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül’ü, Kültür Merkezi’ne gelişinde İtalyan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sekreteri İlaria Borletto Buitoni, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ve Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi Müdürü Sevim Aktaş karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül, daha sonra Kolezyum’u ve Villa Borghese Müzesi’ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Ziyareti sırasında yetkililer Cumhurbaşkanı Gül’e Kolezyum hakkında bilgi sundu. Cumhurbaşkanı Gül, Kolezyum’un ardından Villa Borghese Müzesi’ni de gezerek, yetkililerden müze hakkında bilgi aldı. İtalya Restorasyon ve Konservasyon Enstitüsü Müdürü Gisella Capponi ile Kolezyum Müdürü Arkeolog Rossella Rea da Cumhurbaşkanı Gül’e ziyaretleri sırasında eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, akşam ise, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve eşi Clio Maria Bittoni Napolitano onuruna bir resepsiyon verdi. Resepsiyona, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Adalet Bakanı Annamaria Cancellileri, AB İşleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, Türkiye Futbol Direktörü ve (A) Millî Futbol Takım Teknik Direktörü Fatih Terim ile çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyon öncesinde Behzat Gerçeker yönetimindeki ENBE Orkestrası ve solistleri Maria Radulescu İpek, Onur Turan ve Elvan Günaydın ile Meyra bir konser verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin son gününde İtalya Başbakanı Enrico Letta’yı konakladığı otelde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün İtalya ziyaretinin Floransa ayağı ise olumsuz hava şartları yüzünden iptal edildi.

Yazdır Paylaş Yukarı