Amerika Birleşik Devletleri

20.09.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Amerika Birleşik Devletleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 68. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, 20 - 29 Eylül 2013 tarihleri arasında Amerika birleşik Devletleri’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. 

New York JFK Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ü, Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, New York Başkonsolosu Mustafa Levent Bilgen ve diğer ilgililer karşıladı. 

Cumhurbaşkanı Gül, 21 Eylül Cumartesi günü BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Cihan Sultanoğlu’nu New York Türkevi’nde kabul etti. 

Merrill Lynch tarafından 23 Eylül Pazartesi günü düzenlenen çalışma kahvaltısı ve New York’ta, ABD-Türkiye İş Konseyi’nin düzenlediği çalışma yemeğine katılarak birer konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile de ayrı ayrı görüştü. 

Cumhurbaşkanı Gül, 24 Eylül Salı günü de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul genel görüşmelerinin açılış oturumuna katılarak bir konuşma yaptı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından heyet başkanları onuruna verilen öğle yemeğine katılan ve baş masada oturan Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Obama ile de sohbet etti. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu’nun “Liderler Diyalogu: Vizyondan Eyleme” başlıklı oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün sırasıyla Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. 

Akşam da Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, 2015-2016 döneminde BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı dolayısıyla çok sayıda ülkeden devlet ve hükümet başkanının katıldığı bir resepsiyon verdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, 25 Eylül Çarşamba günü ikili temasları çerçevesinde Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Hollanda Kraliçesi Maxima ile ayrı ayrı görüştü. 

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, BM’de düzenlenen “Binyıl Kalkınma Hedeflerinin (BKH) Gerçekleştirilmesine Yönelik Çalışmaların Takibi” konulu özel etkinliğin açılış oturumuna, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile birlikte başkanlık etti. 

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde 26 Eylül günü bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Ahıska Türkleri ile görüştü, ABD’de faaliyet gösteren Türk dernek temsilcilerini kabul etti ve Peyami Gürel Resim Sergisi’nin de açılışını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Gül, ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla Türkevi’nde bir araya geldi ve temasları çerçevesinde sırasıyla İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Navaz Şerif’i ayrı ayrı kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Gül, 29 Eylül Pazar günü Türkiye’ye döndü. 

Ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da heyette yer aldı.

Yazdır Paylaş Yukarı