Portekiz

05.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva’nın davetlisi olarak, 5-8 Mayıs 2013 tarihlerinde Portekiz Cumhuriyeti’ne bir devlet ziyaretinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ü Lizbon Maduro Askerî Havalimanı’nda Kalkınma Bakanı Miguel Poiares Maduro, Türkiye’nin Lizbon Büyükelçisi Ebru Barutçu Gökdenizler ve diğer yetkililer karşıladı.

Programı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül, Portekizli şair Luis Vaz de Camões’in mezarına çelenk bıraktı ve ardından 1501 yılında Vasco da Gama’nın Hindistan’a yaptığı ilk seferden dönüşünün anısına inşa ettirilen manastırı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Silva ve eşi Maria Cavaco Silva tarafından Belem Sarayı’nda 6 Mayıs Pazartesi günü törenle karşılandı. Töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Silva ve eşi Silva ile baş başa görüştü; sonra da her iki cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası görüşmelere geçildi ve ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ile de görüşen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından Başbakan Passos Coelho ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz Başbakanı Passos Coelho’nun onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, Parlamento Başkanı Maria Assunçao Andrade Esteves ile bir araya geldi. Parlamento’nun ardından Lizbon Belediyesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül’e, kentin altın anahtarı takdim edildi.

Akşam da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Silva ve Bayan Silva tarafından onurlarına verilen yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, 7 Mayıs Salı günü Bayan Gül ile birlikte, Portekiz’in başkenti Lizbon’dan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Sintra kentine geçerek, Sintra Ulusal Sarayı ve Pena Sarayı’nı gezerek, incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül aynı gün akşam, Lizbon’da Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva ve eşi Maria Cavaco Silva onuruna bir resepsiyon verdi.

Portekiz temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, 8 Mayıs Çarşamba günü İstanbul’a döndü.

Ziyaret sırasında iki ülke arasında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Portekiz Hükümeti Arasında Askeri Alanda İşbirliği Çerçeve Anlaşması”, “Türkiye ile Portekiz Arasında İkili Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi ve Yoğunlaştırılması İçin Ortak Ticari Komisyon Kurulmasına Dair Deklarasyon”, “Türkiye ve Portekiz Dışişleri Bakanlıkları Arasında Diplomat Değişimine İlişkin Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Portekiz Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim, Bilim, Teknoloji, Yüksek Öğrenim, Kültür, Spor, Gençlik ve Basın-Yayın Alanlarında 2013-2016 Yıllarına İlişkin İşbirliği Programı” anlaşmaları imzalandı.

Ziyaret, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Silva’nın 11-15 Mayıs 2009 tarihlerinde ülkemize yaptığı resmî ziyaretin iadesi niteliği taşıyor.

Yazdır Paylaş Yukarı