Litvanya

03.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite’nin davetlisi olarak 3-4 Nisan 2013 tarihinde Litvanya’ya resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Letonya’ya yaptığı resmi tamamlayarak Litvanya’ya geçen  Cumhurbaşkanı Gül’ü Vilnius Uluslararası Havalimanı’nda Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Rasa Kairiene, Vilnius Büyükelçisi Akın Algan ve Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas karşıladı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite törenle karşıladı. Gerçekleştirilen baş başa görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Gül ile Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. 

Cumhurbaşkanı Gül, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte Antakalnis Mezarlığı’na çelenk koydu. 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, akşam da, Cumhurbaşkanı Grybauskaite tarafından onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Litvanya ziyaretinin son gününde ise ilk olarak Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius’u kaldığı otelde kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite ile Litvanya-Türkiye İş Forumu’nun açılışına katılarak iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı. 

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Grybauskaite’nin huzurunda, TRT ile Litvanya Radyo Televizyon Kurumu arasında iş birliğine dair mutabakat muhtırası ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Litvanya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı arasında iş birliğine dair mutabakat muhtırası imzalandı. 

Litvanya-Türk İş Forumu’nun ardından Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül, merkeze gelişinde Litvanya Müftüsü Romas Yakubauskas, Tatar Cemiyeti Başkanı Alexander Begaskas ve din görevlisi Mustafa Azgün tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül, açılışın ardından binada incelemelerde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Litvanya Meclis Başkanı Vydas Gedvilas’ın onuruna verdiği öğle yemeğine de katıldı. 

Daha sonra, Türk basın mensuplarına Letonya ve Litvanya gezisini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, ardından Litvanya’da bulunan Tatar toplumu temsilcilerini kabul etti. 

Litvanya gezisini tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı