Letonya

01.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Cumhurbaşkanı Andris Berzins’in davetlisi olarak, 1-3 Nisan 2013 tarihlerinde Letonya’ya resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Riga Uluslararası Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Letonya Devlet Protokolü Genel Müdürü Büyükelçi Veronika Erte, Riga Büyükelçisi Serap Özcoşkun, Letonya’nın Ankara Büyükelçisi Atis Sjanits ve diğer ilgililer karşıladı. 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, ertesi gün Riga’da, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma tarafından törenle karşılandı. Resmî karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Geçici İkametgâhı’na geçen Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Berzins ve eşi Dace Seisuma birlikte fotoğraf çektirdiler ve bir süre görüştüler. Fotoğraf çekiminin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Şeref Defteri’ni imzaladılar. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Berzins’in başkanlık ettikleri heyetler arası görüşmelere geçildi. Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Toplantı öncesinde ise, iki ülke arasında ulaştırma ve lojistik sektöründe iş birliğine dair niyet mektubu imzalandı. 

Ortak basın toplantısının tamamlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Berzins ve Bayan Seisuma ile birlikte Özgürlük Anıtı'na giderek, çelenk koydu. Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından, Letonya'da eğitim gören Türk öğrencilerle sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics’in Küçük Lonca Binası’nda onurlarına verdiği öğle yemeğine katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Letonya’da Meclis Başkanı Solvita Aboltina ile görüştü, ardından Letonya İşgal Müzesi’ni ziyaret etti ve Türk-Leton İş Forumu’nun kapanış oturumuna katılarak burada bir konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma tarafından onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı. 

Letonya temaslarının son gününde Cumhurbaşkanı Gül, onuruna Başbakan Valdis Dombrovskis tarafından verilen kahvaltıya katıldı; ardından GAMA tarafından inşa edilmekte olan Riga Kombine Çevrim Santrali’nde incelemelerde bulundu. Çevrim santraline gelişinde Cumhurbaşkanı Gül’ü, GAMA Holding ve Leton Elektrik İdaresi üst düzey yöneticileri karşıladı. Yetkililer tarafından projeye ilişkin brifing sunulan Cumhurbaşkanı Gül, burada bulunan Şeref Defteri’ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Gül, elektrik üretim binasında incelemelerde bulunduktan sonra Türk mühendis ve çalışanlarla fotoğraf çektirdi.

Letonya’daki ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin ikinci durağı olan Litvanya’ya geçti.

Yazdır Paylaş Yukarı