İsveç

11.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf’ın davetlisi olarak, 11-13 Mart 2013 tarihlerinde İsveç’e bir devlet ziyareti gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül’ü taşıyan uçağa, İsveç hava sahasına girmesinden itibaren İsveç Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları refakat etti. Arlanda Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Gül’ü, İsveç Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Caroline Vicini, Stokholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, Helsinki Büyükelçisi Selah Korutürk ve İsveç’in Ankara Büyükelçisi Hakan Akesson ile diğer ilgililer karşıladı. 

Resmî temaslarına 11 Mart Pazartesi günü başlayan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İsveç Kralı Gustaf tarafından törenle karşılandı. Kraliyet Sarayı’nın avlusundaki resmî karşılama törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül ile İsveç Kralı Gustaf ve Kraliçe Silvia, Veliaht Prenses Victoria ve eşi Prens Daniel ve Prens Carl Philip ile bir araya geldiler ve aile fotoğrafı çektirdiler. 

Cumhurbaşkanı Gül’e Kral Gustaf tarafından devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişan olan “Serafim Nişanı” takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül de, Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanlarına verilen “Devlet Nişanı”nı Kral Gustaf’a sundu. Cumhurbaşkanı Gül, nişanın yanı sıra Kral’a, dönemin İsveç Kralı Oscar’ın, Sultan II. Abdülhamid’e tevdi ettiği “SerafimNişanı”na ilişkin 11 Temmuz 1897 tarihli mektubun el yapımı özel bir kâğıda basılan replikasını da takdim etti. 

Stockholm’deki temasları çerçevesinde İsveç Parlamento Başkanı Per Westerberg ile de görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da Kral Gustaf ile birlikte Türk-İsveç İş Forumu toplantısının kapanış oturumuna katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, iş forumu öncesinde de İsveç’in önde gelen 10 firmasının temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanı Gül, İş Forumu’nun ardından, Türk vatandaşları ve Türk dernek başkanlarıyla görüştü. Akşam da, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İsveç Kralı Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia tarafından Kraliyet Sarayı’nda onurlarına verilen yemeğe katıldı. 

12 Mart Salı günü, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, Kral Gustaf ve Kraliçe Silvia ile Kraliyet Mühendislik Bilimleri Akademisi Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Müze ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile Stockholm Belediye Meclisi tarafından onurlarına verilen öğle yemeğine katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül ve İsveç Kralı Gustaf Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nün açılış törenine katıldı. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İsveç Kralı Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia onuruna akşam bir resepsiyon verdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin son gününde ise İsveç Parlamentosuna hitap etti. Ardından Bayan Gül ile birlikte, Stockholm’den Uppsala’ya geçen Cumhurbaşkanı Gül, Kral Gustaf ile Uppsala Kalesi’ne gelerek Bayan Gül ve Kraliçe Silvia ile Uppsala Üniversitesi’nin kütüphanesinde bulunan ve ziyaret dolayısıyla kalede sergilenen Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazmalarını inceledi. Heyete, Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi Müdürü Prof. Dr. Lars Burman ve diğer yetkililer tarafından bilgi sunuldu. 

Heyetlerle vedalaşmanın ardından Kral Carl XVI. Gustaf ve Kraliçe Silvia, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü uğurladı. Üç günlük İsveç ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Ankara’ya döndü. 

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti Türkiye’den İsveç’e Devlet Başkanı düzeyindeki ilk resmi ziyaret olma özelliği taşımaktadır. Ziyaret sırasında, “Çevre Teknolojileri Alanında Ticaret ve Yatırım İşbirliğinin Geliştirilmesi Konusunda Mutabakat Muhtırası” ile “Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi’’ imzaladı.

Yazdır Paylaş Yukarı