Mısır

05.02.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin davetlisi olarak, 5-7 Şubat 2013 tarihlerinde Kahire’de düzenlenen 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi’ne katıldı ve ayrıca Mısır’a resmî ziyarette bulundu. 

KKTC Cumhurbaşkanı
Derviş Eroğlu
Maldivler Cumhurbaşkanı
Muhammed Hasan

Üçlü Görüşme

Türk İş Adamları

Kahire’ye 5 Şubat Salı günü giden Cumhurbaşkanı Gül’ü, Kahire Uluslararası Havalimanı’nda, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, resmî törenle uçağın kapısında karşıladı. 

“İslam Dünyası’nda Yeni Sorunlar ve Genişleyen Fırsatlar” başlığıyla düzenlenen zirve, 6 Şubat Çarşamba günü liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle başladı. 

Açılış oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin çalışma oturumunda İİT Ekonomik ve Ticaret Daimi İşbirliği Komitesi (İSEDAK) Başkanı olarak İlerleme Raporu’nu sundu. Daha sonra zirve çerçevesinde düzenlenen, “Filistin’deki Yerleşimler” konulu özel oturumda da bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, özel oturumun ardından Mısır’da iş yapan Türk iş adamlarını kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ikinci gününde, “İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar” başlıklı çalışma oturumunda bir konuşma yaptı. İİT 12. Dönem Liderler Zirvesi kapanış oturumunda, İİT’ye üye ülkeler bir sonraki zirveye Türkiye’nin ev sahipliği yapması konusunda fikir birliğine vardı. 

Cumhurbaşkanı Gül, 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi için bulunduğu Kahire’de, Cumhurbaşkanı Mursi ile Mısır’ı resmî ziyareti çerçevesinde bir araya geldi. 

Her iki cumhurbaşkanı, El Kubba Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, ortak basın toplantısı düzenledi. 

Zirve çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Hasan ile ikili görüşme yapan Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh ile de bir araya geldi. 

Temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile beraber üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. 

Kahire’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, 7 Şubat Perşembe günü İstanbul’a hareket etti.

Yazdır Paylaş Yukarı