ABD

18.05.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte 18–27 Mayıs tarihlerinde gittiği ABD’de, NATO Chicago Zirvesi’ne katıldı ve San Francisco’da çeşitli temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı’nda, Türkiye’nin Vashington Büyükelçisi Namık Tan, Türk Millî Askerî Temsil Heyeti Başkanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Fatih Yıldız ve ABD Dışişleri yetkilileri karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Chicago ziyaretinin ikinci gününde bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Afganistan Devlet Başkanı Karzai ve Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ile ayrı ayrı bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerin ardından Orta Batı ABD'deki Ahıska Türk dernekleri temsilcileri ile ABD'deki Türk toplumu temsilcilerini ve NBA'deki Türk basketbolculardan Mehmet Okur ile Ömer Aşık'ı kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile de görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Bayan Gül ile birlikte, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan tarafından Chicago'da verilen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resepsiyonuna katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'e eşlik eden Bayan Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın ev sahipliğinde Gary Comer Gençlik Merkezi'nde düzenlenen programa katıldı. Gary Comer Gençlik Merkezi’ne gelişinde Michelle Obama tarafından karşılanan Bayan Gül, fotoğraf çekiminin ardından diğer First Lady’lerle birlikte merkezi dolaştı. First Lady’ler daha sonra çalışma salonlarını gezdi. Öğrencilerle bir süre sohbet eden Bayan Gül, organik tarıma verdiği önemden bahsederken çocukları ve öğretmenlerini tebrik etti. Program kapsamında gençlik merkezinin sanat, spor ve dans salonlarını da gezen lider eşleri çocukların hazırladıkları mini konseri dinlediler ve çocukların kendileri için hazırladıkları dans gösterisini de beğeniyle izlediler.

Bayan Gül, akşam saatlerinde ise lider eşleriyle birlikte Chicago Sanat Enstitüsü'nü gezdikten sonra Bayan Obama tarafından lider eşleri onuruna düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, ABD’nin Chicago kentinde NATO’nun en yüksek karar organı Kuzey Atlantik Konseyi’nin açılış oturumuyla 20 Mayıs Pazar günü başladı. Cumhurbaşkanı Gül, NATO Zirvesi’nin açılışından önce Almanya Başbakanı Merkel ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Bayan Gül ise, programı çerçevesinde Bilim ve Sanayi Müzesi ile dünyanın birçok yerinden yaklaşık 2,5 milyon bitki çeşidinin yer aldığı Chicago Botanik Bahçesi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, NATO Zirvesi sırasında da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı François Hollande ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile birer görüşme gerçekleştirdi.

NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen “Afganistan” konulu oturuma katılan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ikinci gününde ise sırasıyla Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, gün içinde Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile ikili görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ile zirvenin gerçekleştirildiği McCormick Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül’e Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Namık Tan da bulundu.

Ardından, Arap çatı örgütleri temsilcileri heyeti ile ABD'deki Somali toplumunun üyelerinden oluşan bir grubu ayrı ayrı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da, Chicago'da, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen CEO toplantısı ve akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, NATO Zirvesi çerçevesinde düzenlenen NATO ortakları toplantısına katıldı. Liderler seviyesindeki toplantıya, NATO misyonlarına en fazla malî ve askerî katkı yapan ülkeler davet edildi.

Ayrıca bir genişleme zirvesi olmamasına karşın Chicago Zirvesi kapsamında, üyelik umudu olan Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Gürcistan’ın da katıldığı, dışişleri bakanları seviyesinde bir toplantı da yapıldı. Bu toplantıyla, Chicago’da 25’incisi düzenlenen NATO Zirvesi sona erdi.

Chicago ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Gül, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi’nde “Türkiye’nin Ekonomik ve Dış Politika Öncelikleri” başlıklı bir konuşma yaptı.

Chicago’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte, 22 Mayıs Salı günü San Francisco’ya geçti. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü San Francisco Havaalanı’nda Belediye Başkanı Edwin Mah Lee, Los Angeles Başkonsolosu Aydın Topçu ve diğer ilgililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde San Francisco’da Türk sivil toplum dernekleri temsilcilerini kabul etti. Kabule, yirmi beş dernek başkanı katıldı. Ardından kaldığı otelde San Francisco Belediye Başkanı Edwin Mah Lee’yi kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra onuruna verilen resepsiyonda Batı Yakası’nda yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geldi. Resepsiyona katılan San Francisco Belediye Başkanı Edwin M. Lee, Cumhurbaşkanı Gül'e San Francisco'ya gelen ilk Türk Cumhurbaşkanı olmasından dolayı şehrin sembolik anahtarını takdim etti.

Cumhurbaşkanı Gül, San Francisco gezisinin ikinci gününde ise dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi’ni ziyaret etti ve “Reform, Bağlılık ve Yeniliklerle Değişime Öncülük Etmek: Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Liderlik Üzerine Görüşleri” başlıklı bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, öğle saatlerinde ise Stanford Üniversitesi'nden ayrılarak Bayan Gül ile birlikte Apple’i ziyaret etti ve şirket yöneticileri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ziyarette, Apple’ın CEO’su Tim Cook ve diğer üst düzey yöneticiler Cumhurbaşkanı Gül’e şirket hakkında brifing verdi Cumhurbaşkanı Gül, Apple’i ziyaretinin ardından Venture Capital şirketleri yetkililerini kabul etti. Ardından Türk yatırımcıları kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile beraber sırasıyla Google, Facebook, Twitter’ı ziyaret etti.

ABD temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, 27 Mayıs Pazar günü Türkiye’ye döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı