Hollanda

16.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe Beatrix’in davetlisi olarak, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, 16–19 Nisan 2012 tarihlerinde Hollanda’ya devlet ziyaretinde bulundu. 

Hava sahasına girişinden itibaren Hollanda jetleri eşliğinde Amsterdam Schiphol Havaalanı’na giden Cumhurbaşkanı Gül’ü, Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Kraliçe Beatrix’in Yaveri Yarbay Patricia Lukken, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Deventer Başkonsolosu Nihat Erşen ile Hollandalı üst düzey yetkililer karşıladı. 

Ziyaretinin ikinci gününde resmî temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Gül’ü Kraliçe Beatrix, tarihî Dam Meydanı’nda resmî törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül, karşılama töreninin ardından Dam Meydanı’ndaki Ulusal Anıt’a çelenk koydu. 

Kraliçe Beatrix, Kraliyet Sarayı’nda Hollanda’nın en yüksek nişanı olan “Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı”nı Cumhurbaşkanı Gül’e, “Hollanda Kraliyet Büyük Nişanı”nı da Bayan Gül’e tevdi etti. Cumhurbaşkanı Gül de Kraliçe Beatrix’e “Devlet Nişanı” tevdi etti. Kraliçe Beatrix, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül onuruna özel öğle yemeği verdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Hollanda Kraliçesi Beatrix ile birlikte, Amsterdam’da düzenlenen “Levanten Ticaret Odası Hollandalı Tüccarlar ve Osmanlı Sultanları” sergisinin açılışını yaptı. Türkiye ve Hollanda’nın ticari ilişkilerinin başlangıcını temsilen Ticaret Odası’nın (Levanten Room) bir örneğinin sergilendiği salonda incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, buradaki fotoğraf sergisini de gezdi. Cumhurbaşkanı Gül, bu programının ardından, Türk ve Hollanda firmalarının üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıya, Hollanda Veliaht Prensi Alexander ve eşi Prenses Maxima, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Hollanda Ekonomi Bakanı Maxime Verhagen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile aralarında Hüsnü Özyeğin, Ferit Şahenk, Zeynel Abidin Erdem ve Mehmet Sarımermer’in de bulunduğu iş adamları katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül, CEO’larla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Hollanda-Türkiye İş Forumu’na da katılarak bir konuşma yaptı. Aynı gün akşam da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ün onuruna Kraliçe Beatrix tarafından Kraliyet Sarayı’nda resmî bir yemek verildi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda ziyaretinin üçüncü gününde ise, ülkedeki çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören, aralarında Türklerin de bulunduğu yaklaşık 30 öğrenciyle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Bayan Gül ile birlikte Amsterdam’da, ilkokul çocuklarının derslerine yardım amaçlı kurulan "Haftasonu Akademisi"ni ziyaret etti. 

Amsterdam’ın ardından Lahey kentine geçen Cumhurbaşkanı Gül, Senato ve Temsilciler Meclisi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Parlamento Binası’nda Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, düzenlenen ortak basın toplantısı sonrası, Hollanda Başbakanı Rutte’nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, temasları kapsamında Genel Direktörlüğünü Büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü de ziyaret ederek genel kurula hitap etti. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'ne geçerek Hollanda'daki Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi. 

Lahey'deki temaslarını tamamlayarak Amsterdam'a dönen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, akşam ise, Hollanda Kraliçesi Beatrix ile Kraliyet Tropikal Enstitüsü’nde, iki ülke arasındaki ilişkilerin 400. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası konserini izledi. 

Hollanda ziyaretinin son gününde ise Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ve Kraliçe Beatrix ile konakladığı Amsterdam’dan trenle Venlo’ya geldi. Venlo Tren İstasyonu’ndan Hollanda Kraliyeti’ne ait otobüsle Venlo 2012 Floriade Botanik Fuar alanına giden Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe ve beraberindekiler, burada Hollanda Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen ve yerel yöneticiler tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ve Kraliçe Beatrix, fuar özel defterini imzaladılar. Fuar alanındaki Hollanda pavyonunu gezen Cumhurbaşkanı Gül ve Kraliçe Beatrix, yürüyerek Türk Bahçesi’nin bulunduğu alana geçtiler. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ve Kraliçe Beatrix, içinde bir Türk evinin de bulunduğu bahçenin açılışını gerçekleştirdiler. Botanik Fuarı ziyaretinin ardından 

Venlo’dan 75 kilometre uzaklıktaki Maastricht kentine karayoluyla giden Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ve Kraliçe Beatrix, Mass Nehri üzerindeki köprüden bando eşliğinde yürüyerek geçtiler ve buradan Vali Konağı’na gittiler. Bayan Gül ve Kraliçe Beatrix ile Limburg Bölge Valisi Theo Bovens’in onurlarına verdiği öğle yemeğine katıldı. Öğle yemeğinden sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Hollanda Kraliçesi Beatrix ile Bonnefanten Müzesi’nde Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bonnefanten Müzesi’ne gelişlerinde Cumhurbaşkanı Gül ve Hollanda Kraliçesi Beatrix’i, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Müze Direktörü Stijn Huijts karşıladı. Bonnefanten Müzesi’nden çıkışında kendisini bekleyen Türk vatandaşları Cumhurbaşkanı Gül’e yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, burada vatandaşlarla bir süre sohbet etti. 

Hollanda Kraliçesi Beatrix, Maastricht meydanında Cumhurbaşkanı Gül’ü resmî törenle uğurladı. Törenin ardından Kraliçe Beatrix, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül ile birlikte havaalanına gitti. Hollanda temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler 19 Nisan Perşembe günü Türkiye’ye döndü. 

Türkiye’den Hollanda’ya 11 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan bu ilk resmî ziyaret, aynı zamanda Kraliçe Beatrix’in 27 Şubat–2 Mart 2007 tarihlerinde ülkemize yaptığı devlet ziyaretinin iadesi niteliğini taşıyor.

Yazdır Paylaş Yukarı