Tunus

07.03.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki’nin davetlisi olarak, 7–9 Mart 2012 tarihlerinde Tunus’a resmî ziyarette bulundu. 

Cumhurbaşkanı Gül’ü, Kartaca Havalimanı’na varışında Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, Tunus Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer ve Başbakan Hammadi Cibali karşıladı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Kartaca Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Merzuki tarafından 8 Mart Perşembe günü resmî törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından her iki cumhurbaşkanı baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Her iki cumhurbaşkanı baş başa görüşmelerinden sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Merzuki ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Devlet Konukevi'nde Tunus Hükümet Başkanı Hammadi Cibali'yi kabul etti, Sejoumi Şehitler Anıtı'nı ziyaret ederek, 14 Ocak Yasemin Devrimi ve Tunus'un kurtuluşu yolunda hayatını kaybedenler anısına çelenk koydu. 

Cumhurbaşkanı Gül, Tunus’taki temasları çerçevesinde, Ulusal Kurucu Meclis (UKM) Genel Kurulu’na hitaben bir konuşma yaptı. 

Akşam da Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki’nin onuruna verdiği yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Gül, burada bir konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Tunus temaslarının son gününde, Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği (UTICA) Başkanı Ouided Bouchamaoui ile Nahda Hareketi Partisi Genel Başkanı Raşid Gannuşi’yi ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Tunus’ta Sadıki Koleji'ni ziyaret ederek TİKA tarafından kurulan bilgisayar laboratuarının açılışını yaptı. Sadıki Koleji'ni ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Nahda Hareketi Partisi Lideri Gannuşi'nin onuruna verdiği yemeğe katıldı ve Cuma namazını şehir merkezindeki Zeitouna Camisi'nde Nahda Lideri Gannuşi ile kıldı. Camiye, Medine Atike Çarşısı'nın içerisinden geçerek giden Cumhurbaşkanı Gül’e çarşıda bulunanlar yoğun ilgi gösterdi. 

Tunus’taki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül Cuma namazından sonra İstanbul’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Gül’ü havalimanında Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki törenle uğurladı. 

Cumhurbaşkanı Gül’ün, ziyareti sırasında iki ülke arasında ilişkilerin artırılmasına yönelik 3 protokol imzalandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Bilimsel ve teknoloji işbirliği uygulama, iki ülke arasında ulaştırma ile uzak pazarlardaki turistlerin Tunus'a çekilmesi'' konularındaki protokollere imza attı. Bu ziyaret, 14 Ocak Yasemin Devrimi’nden sonra Türkiye’den Tunus’a Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan en üst düzey ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Yazdır Paylaş Yukarı