İngiltere

20.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20–24 Kasım 2011 tarihleri arasında, Kraliçe II. Elizabeth'in davetlisi olarak eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte İngiltere’ye bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ü Londra Heathrow Havalimanı’nda, Kraliçe Elizabeth'in temsilcisi Lord Hood ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Londra’da, tarihi "Royal Albert Hall"da Kraliyet Filarmoni Orkestrası'nın "Classical Spectacular" isimli klasik müzik konserini izledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin ikinci gününde İngiliz Sanayi Odaları Konfederasyonu (CBI) Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw’u kabul ederek bir görüşme yaptı.

Resmî temaslarına Salı günü başlayan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Buckingham Sarayı’nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından resmî törenle karşılandı.

Karşılama töreni sırasında alanda İngiltere Başbakanı David Cameron, Dışişleri Bakanı William Hague ve İçişleri Bakanı Theresa May de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, daha sonra Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Buckingham Sarayı “Blue Drawing Salonu”nda onurlarına verilen öğle yemeğine iştirak ettiler.

Hediye teatisi ve Kraliyet Resim Koleksiyonu’nun gezilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler Westminster Katedrali’ni ziyaret ettiler.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, ardından İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'i Buckingham Sarayı'nda kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, 'Kırmızı-Beyaz' renklere bürünen Thames Nehri kenarındaki dev dönme dolap "London Eye'ı" izledi.

Aynı akşam İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin dördüncü gününde, İngiltere Dışişleri Bakanlığına bağlı Wilton Park'ta “Orta Doğu'da tarihî değişim ve bunun küresel siyasete etkisi” konulu bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Londra’da 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Olimpiyat Parkı'nda incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Olimpiyat Parkı'na gelişlerinde İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da İngiltere Dışişleri Bakanlığında öğle yemeği eşliğindeki CEO Forumu'na katıldı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone CEO'su Vittorio Colao'nun eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilen Türk-İngiliz forumuna iki ülkenin önde gelen şirket CEO'ları katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İngiltere Kraliyet tahtının birinci sırasındaki varisi Galler Prensi Charles ile eşi Cornwall Düşesi Camilla ile resmî konutları Clarence House'ta bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere Parlamentosunda ağırlıklı temsil edilen Muhafazakâr Parti, İşçi Partisi ve Liberal demokratların, aralarında Türkiye Dostluk Grubu üyelerinin de bulunduğu milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül aynı gün, Londra'nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton’ın onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin son gününde konakladığı Buckingham Sarayı’ndan ayrıldı. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü Saray’ın ana girişinde uğurladı.

Cumhurbaşkanı Gül uğurlamadan önce, muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband'i Buckingham Sarayı’nda kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Londra'dan Portsmouth şehrine giderek, Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Portsmouth'ta bulunan deniz üssünde iki savaş gemisini gezdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra 1688'de yapılan ve içindeki kır evinin Kraliyet mensuplarına ev sahipliği yaptığı Stansted Park'ını gezdi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'ye gerçekleştirdiği ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı