Almanya

18.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 18–21 Eylül 2011 tarihleri arasında, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un davetlisi olarak eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Almanya’ya devlet ziyareti gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ve Alman yetkililer tarafından Tegel Havalimanı’nda karşılanan Cumhurbaşkanı Gül için havalimanında askerî tören düzenlendi.

Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, kaldığı Ritz Carlton Otel’de İran’da casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklanan ve kendisinin girişimlerinin ardından serbest bırakılan Bild gazetesi muhabiri Marcus Hellwig ve foto muhabiri Jens Koch’u kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ve Bayan Wulff ile Wannsee Limanı'nda bir araya geldikten sonra tekneye binerek Wannsee Gölü'nde gezinti yaptılar.

Gezintisinin ardından, yürüyerek Heiland Kilisesi'ne gelen Cumhurbaşkanları ve eşleri, burada 1844 yılında inşa edilmiş olan kilise hakkında yetkililerden bilgi alarak binayı gezdiler.

Cumhurbaşkanları ve Hanımefendiler, daha sonra tekneyle kilisenin olduğu bölgeden ayrılarak, Soğuk Savaş Müzesi'ne gittiler.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Bayan Wulff’un kendileri onuruna Türk Mahallesi Kreuzberg'deki bir restoranda verdiği özel akşam yemeğine katıldılar. 

Cumhurbaşkanları ve eşleri, yemeğin ardından Berlin'de “Küçük İstanbul” olarak anılan Türk mahallesi Kreuzberg’de Türk vatandaşları ile bir araya geldiler.

Cumhurbaşkanı Gül için resmî karşılama töreni, ertesi gün, Berlin’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ''Schloss Bellevue''de yapıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Almanya'ya gerçekleştirdiği resmî ziyarette kendisine eşlik eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Cumhurbaşkanı Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Wulff'un huzurunda Türkiye ile Almanya arasında ''Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması''nı imzaladılar. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanları heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.

Cumhurbaşkanı Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Wulff heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Basın toplantısından sonra Bayan Gül ile savaş kurbanları ve baskı görenleri temsil eden “Neue Wache” anıtını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, anıta çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Berlin'de konakladığı Ritz Carlton Oteli'ne geçti ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği heyeti ile bir araya geldi. Kabulün ardından Cumhurbaşkanı Gül, Meclis binasında, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile görüştü.

Berlin Eyalet Başbakanı Wowereit ile birlikte Belediye Binasına geçen Cumhurbaşkanı Gül, Şehir Defteri'ni imzalayarak Wowereit ile bir süre görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, Ritz Carlton Oteli'nde Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwell’yi de kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra,  Almanya’nın köklü üniversitelerinden Humboldt Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı.

Üniversitedeki programın ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve eşi Bettina Wulff’un kendileri onuruna verdikleri resmî akşam yemeğine katıldılar.

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya programının üçüncü gününde Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile görüştü.

Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Wulff ve eşi Bettina Wulff ile Berlin Tegel Havalimanı'nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Alman Cumhurbaşkanlığına ait uçakla Cumhurbaşkanı Wulff'un memleketi olan tarihî Osnabrück kentine geçtiler.

Burada ilk olarak Osnabrück Belediye Binası’nın Vestfalya Anlaşması’nın imzalandığı yer olması dolayısıyla “Barış Salonu” olarak adlandırılan yerde yapılan törende Cumhurbaşkanları konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanları ve Hanımefendiler Şeref Defteri’ni imzaladılar ve 1648 Vestfalya Anlaşması’nın imzalandığı yeri gezdiler.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Cumhurbaşkanı Wulff ve eşi Bettina Wulff ile birlikte daha sonra St. Marien Protestan Kilisesi ile Osnabrück Katedrali’ni de ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldılar.

Buradan öğle yemeği yiyecekleri restorana da yürüyerek giden Cumhurbaşkanları ve eşleri, yemekten sonra Alman Çevre Vakfı’nı (DBU) ziyaret ettiler.

Cumhurbaşkanları ve Hanımefendiler, Osnabrück şehrindeki temasları çerçevesinde son olarak Osnabrück Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nü ziyaret ettiler.

Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Bayan Wulff'un onuruna,  akşam saatlerinde Berlin’deki tarihî Brandenburg Kapısının yakınındaki Axica Kongre ve Toplantı Merkezi’nde bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin son gününde, Berlin'den Stuttgart'a geçti.

Stuttgart'ta Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann'la görüşen Cumhurbaşkanı Gül onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Programları çerçevesinde Stuttgart Belediyesi’ni de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türk ve Alman toplum temsilcilerine verilen resepsiyona da katıldılar.

Resepsiyonun ardından Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Almanya'ya gerçekleştirdiği devlet ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

 

Yazdır Paylaş Yukarı