Rusya Federasyonu

08.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in davetlisi olarak, Yaroslavl kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Küresel Politika Forumu’na katılmak üzere Rusya Federasyonu’na günü birlik bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Küresel Politika Forumu’nda "Şeref konuğu" sıfatıyla “Küreselleşme Çağında Modern Devlet ve Toplumsal Çeşitlilik” başlıklı bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, küreselleşmenin, gerek modern devletin fonksiyonları, gerekse toplumsal insicamın unsurları bakımından uluslararası camiayı birçok sorun ve açmazla karşı karşıya bıraktığına işaret ederek, “Bu bağlamda, kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi ve güvenlik, ulusal egemenlik ve uluslararası meşruiyet, teşebbüs hürriyeti ve regülasyon, bireysel fayda ve toplumsal maliyet, ekonomik büyüme ve adil paylaşım, milli çıkar ve küresel sorumluluk, ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir çevre, çok kültürlülük ile toplumsal entegrasyon ve insicam gibi pek çok ikilemlere çözüm bulmak, modern devletin vasıflarının oluşmasında belirleyici bir unsur haline gelmiştir” dedi.

Medvedev ile Görüşme
Ölenler Anısına Çiçek
Otel Açılışı

Cumhurbaşkanı Gül, modern devletinin oluşumundaki esas sürecin, toplum ve devletin, yani “temsil edilen” ile “temsil edenin” hak ve sorumluluklarının sınırlarının çizilmesiyle başladığını hatırlatarak, bu çerçevede, modern devletin dinamik bir olgu, sürekli bir yapı olduğunu kaydetti.

Küreselleşmenin toplumların siyasi, ekonomik ve sosyal kimyalarını sürekli bir değişime tabi tuttuğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bu nedenle toplum, devletin değişimlere ayak uydurmasını istemektedir. Devletin asli ödevi de toplumun bu talebini yerine getirmektir. Bugün biz siyasetçilere, devlet adamlarına düşen görev de bu sürecin önündeki engelleri kaldırmak ve olabildiğince hızlandırmaktır” diye konuştu.

Her ülkeye aynı şekilde uygulanacak bir modelden söz etmenin mümkün olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, farklı ülkelerin, farklı yapıları içinde modern devlete ulaşmak için esas alınması gereken referansları şöyle nitelendirdi: “Hukukun üstünlüğünü düstur edinen ‘demokratik bir devlet’tir. Temel insan hak ve özgürlüklerinden taviz vermeden güvenlik ve istikrarı sağlayan ‘özgürlükçü bir devlet’tir. Ekonomik büyümeyi sağlarken, hakça bölüşümü ihmal etmeyen ‘sosyal bir devlet’tir. Milli çıkarlarının peşinde koşarken, insanlığa karşı sorumluluklarının bilincinde olan ‘erdemli bir devlet’tir. Ekonomik kalkınma politikalarında başta çevre olmak üzere gelecek nesillere yönelik mesuliyetinin farkında olan ‘sorumlu bir devlet’tir. Bireysel girişimciliğin önünü açarken, toplumsal maliyetleri en aza indirgeyecek ‘düzenleyici bir devlet’tir. Sadece ‘hesap soran’ değil, aynı zamanda ‘hesap veren bir devlet’tir. Halkın tüm kesimlerini kucaklayan ve farklılıkları zenginlik olarak gören ‘müşfik ve hoşgörülü bir devlettir.”

Cumhurbaşkanı Gül, Küresel Politika Forumu'na katılmak üzere bulunduğu Yaroslavl'da, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile bir araya geldi.

Görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Küresel Politika Forumu'na “Şeref Konuğu” olarak davet edilmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Ama bugün acı gününüz. Elim bir uçak kazasından dolayı sadece sizin değil, herkesin acı günü” diyerek, Devlet Başkanı Medvedev'in şahsında tüm Rus halkına bir kez daha başsağlığı dileklerini iletti. Kazada bir spor takımının tamamının hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, tüm Rus halkına sabır ve başsağlığı, ölenlere Allah'tan rahmet diledi ve bu tür kazaların bir daha olmamasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Gül, baş başa görüşmede, gerek ikili ilişkileri, gerekse bölgesel konuları ele alma fırsatı bulmaktan da memnuniyet duyduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, baş başa görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna özel bir yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev yemekten sonra, Küresel Politika Forumu’nun yapıldığı Arena-2000 Uluslararası Kültür ve Spor Kompleksi’nden ayrılırken, uçak kazasında hayatını kaybeden Yaroslavl Lokomotif Buz Hokeyi takımı oyuncuları için ayrılan alanı ziyaret ederek alana çiçek bıraktılar.

Rusya Federasyonu’ndaki programını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’a döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı