Bulgaristan

10.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Nazım Hikmet Kültürevi
Pliska Tarih Müzesi
Şerif Halil Paşa Camisi
Koca Yusuf Heykeli
Başbakan Boyko Borisov

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov’un davetlisi olarak, 10–12 Temmuz 2011 tarihlerinde Bulgaristan’a resmî bir ziyarette bulundu.

İş Forumu
Sofya Metrosu Şantiyesi
Alüminyum Fabrikası

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Sofya Havaalanı'nda Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürü Mitko Nikolov, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz ve diğer yetkililer karşıladı.

Karşılama Töreni
Resmî Karşılama
Akşam Yemeği

Sofya programının ikinci gününde Aleksander Nevski Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Parvanov tarafından resmî törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, tören birliğini selamladı. Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından meydanda bulunan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül
Cumhurbaşkanı Parvanov
Soru - Cevap

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçerek, Cumhurbaşkanı Parvanov ile baş başa bir görüşme yaptı. Ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Cumhurbaşkanı Gül ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov ortak basın toplantısı düzenlediler.

Bulgaristan Baş Müftüsü
Mustafa Hacı Aliş
Bulgaristan Meclis Başkanı
Tsetska Tsaçeva
Milletvekili
Ramadan Atalay

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde Başbakanlık’ta Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile görüştü ve Başbakan Borisov tarafından onuruna verilen çalışma yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov ile birlikte Türkiye-Bulgaristan İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına da hitap etti. İş Forumunun ardından Cumhurbaşkanı Gül, yapımı Doğuş İnşaat tarafından gerçekleştirilen Sofya Metrosu şantiye alanında incelemelerde bulundu. Temasları kapsamında Bulgaristan Baş Müftüsü Mustafa Hacı Aliş ve beraberindeki heyet ile Bulgaristan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekili Ramadan Atalay’ı ayrı ayrı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan Meclis Başkanı Tsetska Tsaçeva ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Akşam ise Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ve eşi Zorka Parvanova, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül onuruna resmî akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan ziyaretinin son gününde Bayan Gül ve beraberindeki heyetle Başkent Sofya'dan uçakla Varna'ya geçti. Varna Havaalanı’nda yerel yetkililer tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Türk soydaşların yoğun olarak yaşadığı Şumnu şehrine geçti. Şumnu temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Pliska Tarih Müzesi'ni ziyaret etti Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, 1991 yılında yapılan özelleştirmeyle Türk sermayesine devrolan alüminyum fabrikası Alcomet'e gitti. Ziyaret vesilesiyle Cumhurbaşkanı Gül, Alcomet Yönetim Kurulu Başkanı İnce ve Şumnu yerel yöneticileri tarafından fabrikanın yeni üretim biriminin temeli atıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ve heyet üyeleriye birlikte Şumnu'da Belediye Başkanı Krasimir Kostov tarafından onuruna verilen öğle yemeğine de katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yemeğin ardından Bayan Gül ve beraberindekilerle 1741’de inşa edilen ve Balkan coğrafyasında ayakta kalan tek külliye olma özelliği taşıyan Şumnu Şerif Halil Paşa Tombul Camisi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, daha sonra caminin karşısında bulunan Şumnu İlahiyat Lisesi ile Nazım Hikmet Kültürevi'ni ziyaret ettiler. Şumnu kentindeki temas ve incelemelerinin ardından, Bulgaristan'ın kuzeydoğusundaki Deliorman bölgesinde nüfusunun yüzde 80'ini Türklerin oluşturduğu Şeytancık beldesine geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada meydana yaptırılan efsanevi güreşçi Koca Yusuf'un heykelinin açılışını yaptı. Bulgaristan’daki temaslarına tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye döndü.

Koca Yusuf Heykel Açılışı ve Soydaşlarla Buluşma

Nazım Hikmet Kültürevi

Şumnu İlahiyat Lisesi

Şerif Halil Paşa Camisi

Alcomet Alüminyum Fabrikası

Pliska Tarih Müzesi

Resmî Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kabulleri

Meclis Başkanını Ziyaret

Sofya Metrosu Şantiye Alanında İnceleme

Türk-Bulgar İş Forumu

Bulgaristan Başbakanı ile Görüşme

Resmî Karşılama ve Görüşmeler

Karşılama

Yazdır Paylaş Yukarı