İran

13.02.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın davetlisi olarak, 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde İran’a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Gül’ü Mehrabad Havalimanı’nda İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım ve diğer ilgililer karşıladı. Karşılamanın ardından Kuzu Toplu Konutları’nda incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Tahran’daki temasları öncesinde İran’da yatırım yapan Türk iş adamlarıyla da bir araya gelerek sorunlarını dinledi. 

Cumhurbaşkanı Gül, 14 Şubat Pazartesi günü İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad tarafından resmî törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından baş başa görüşen, ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.  

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım'ın onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'yi de kabul ederek bir süre görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün öğleden sonra da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile birlikte Türkiye-İran İş Konseyi Toplantısı’na katılarak, iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.  İş Konseyi'nin ardından Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Mohammed Yahya Maroofi'yi ve İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç'ı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, akşam da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından onuruna verilen resmî yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül yemeğin ardından, konakladığı otelde İran'ın nükleer Başmüzakereci Said Celili'yi kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Dini Lider Hamaney ile görüştükten sonra Tahran’daki temaslarını tamamlayarak 15 Şubat Salı günü İsfahan’a geçti. Cumhurbaşkanı Gül’ü, havaalanında, İsfahan Genel Valisi Ali Rıza Zekar Esfahani ve diğer yetkililer karşıladı.

İsfahan’da sırasıyla, Kırk Sütun Sarayı, Nakş-ı Cihan Meydanı, Ali Kapısı Sarayı, İmam Camii, Şeyh Lütfullah Camii ve meydan içindeki çarşıyı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Khajoo Köprüsü’nde incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından İsfahan Genel Valisi Ali Rıza Zekar Esfahani'yi kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Genel Vali Esfahani’nin onuruna verdiği yemeğe katıldı ve ardından beraberindeki akademisyenlerle görüştü.

İran’a gerçekleştirdiği resmî ziyaretin üçüncü gününde İsfahan’dan Tebriz’e geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada Meşrutiyet Müzesi, Gök Mescit ve Azerbaycan Müzesi’nde incelemelerde bulundu ve yetkililerden eserler hakkında bilgi aldı. İncelemeleri sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e yoğun sevgi gösterilerinde bulunan Tebrizliler, “Yaşasın Türkiye” ve “Azerbaycan-Türkiye” sloganları attılar.

Türkiye'nin Tebriz Başkonsolosu Yunus Belet tarafından verilen resepsiyonda Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün akşam saatlerinde Ankara’ya döndü.

Dokuz yıl aradan sonra Türkiye’den İran’a Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması bakımından ayrı bir önem taşıyan ziyarette Cumhurbaşkanı Gül’e, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı Cevdet Yılmaz, milletvekilleri, sınır illerinin valileri, işadamları, akademisyenler ile resmî zevat ve medya mensuplarından oluşan bir heyet eşlik etti.

 

Yazdır Paylaş Yukarı