Yemen

10.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Yemen

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh’in davetlisi olarak 10–11 Ocak tarihlerinde resmî bir ziyarette bulunmak üzere Yemen Cumhuriyeti’ne gitti.

Resmî Karşılama

Cumhurbaşkanı Gül'ü Yemen Dışişleri Bakanı Abubakr Al Qırbi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Kemal el-Jabri ve Türkiye'nin San’a Büyükelçisi Mehmet Dönmez San’a Havalimanı’nda karşıladı.

Türk Şehitliği
Uluslararası Türk Okulu
Al-Ordi Kışlası

Havalimanından “Al Jund-il Mechul” Anıtı’na giderek çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül’ü, Cumhuriyet Sarayı’nda Yemen Cumhurbaşkanı Saleh, resmî törenle karşıladı. Her iki cumhurbaşkanı gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Daha sonra Türkiye ile Yemen arasında Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Yemen Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Enstitüsü, TİKA ile Yemen Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, TRT ile Yemen Televizyonu, Anadolu Ajansı ile SABA Haber Ajansı ve savunma alanında iş birliği konularında anlaşmalar imzalandı.

İmzalanan Anlaşmalar

Programı çerçevesinde, ‘Tarihî Fotoğraflarla Tarih Boyunca Türk-Yemen Dostluğu Fotoğraf Sergisi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, akşam da onuruna verilen yemeğe katılarak bir konuşma yaptı, ardından beraberindeki basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Resmî Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Gül, ikinci gün temasları çerçevesinde Yemen Dışişleri Bakanı Dr. Abubakr Al Qırbi’yi kabul etti ve ardından Türk Şehitliği Anıtı’nın açılış törenine katıldı. Buradan Al Ordi Kışlası’na geçen Cumhurbaşkanı Gül, Yemen Cumhurbaşkanı Saleh ile ortak basın açıklaması yaptı. Uluslararası Türk Okulu’nu ziyaret ederek, incelemelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye tarafından donatılan Türk-Yemen Endüstri Meslek Lisesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Türk Şehitliği Açılışı

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Yemen İş Forumu’na katıldı ve burada bir konuşma yaptı.

Basın Toplantısı

Toplantının ardından Türkiye ile Yemen arasında karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yemen İçişleri Bakanı Mutahar Raşid el-Muri tarafından imzalandı. Ayrıca ekonomik ve ticari konulardaki anlaşmalarda iki ülkenin tarafları arasında imzalandı.

İş Konseyi’nin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Yemen Başbakanı Ali Mohammad Mujawar tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Son olarak Eski Yemen Çarşısı (Bab-el Yemen) ve Saleh Camii’ni ziyaret ederek ve incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, temaslarını tamamlayarak Yemen’den ayrıldı.

Yemen Türk Meslek Eğitim Enstitüsü Açılışı

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Yemen dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, üniversitelerden bölgeyle ilgilenen akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri eşlik etti.

Saleh Camii

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti Türkiye’den Yemen’e Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması bakımından tarihî bir önem taşıyor.

Müzik ve Halk Oyunları
Basın Toplantısı
Akşam Yemeği Konuşması

Yazdır Paylaş Yukarı