Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Doris Leuthard’ın davetlisi olarak, 25-26 Kasım’da İsviçre’ye bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.
İsviçre Konfederasyonu Başkanı Leuthard, Cumhurbaşkanı Gül’ü Zürih Havaalanı'nda resmî törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül, özel trenle Zürih Bassersdorf İstasyonu’ndan Bern Kehrsatz İstasyonu’na giderken İsviçre Konfederasyonu Başkanı Leuthard ve eşi Bay Roland Hausin tarafından onurlarına verilen öğle yemeğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, Zürhte’teki ilk programında İsviçre Parlamentosu'nu ziyaret ederek, burada bir konuşma yaptı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Leuthard ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti ve Bern'deki basın merkezinde ortak basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasından sonra Kantonlar Meclisi Başkanı Erika Forster-Vannini ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Leuthard ve eşinin onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.
Ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Bern’deki temaslarını tamamlayarak, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Lothard ve eşi Bay Hausin ile birlikte Zürih’e geçti.
Cumhurbaşkanı Gül Zürih’te, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Leuthard ile birlikte “Economiesuisse” tarafından düzenlenen üst düzeyli iş adamları yuvarlak masa toplantısına ve ardından Cleantech Forumu’na katıldılar
Forumun ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Lothard ve eşi Bay Roland Hausin ile birlikte Zürih Gölü’nde tekne turu gerçekleştirdi.
Dolder Grand Hotel'de, İsviçre'de yaşayan Türklerle bir araya gelen. Cumhurbaşkanı Gül, temaslarını tamamlayarak, Zürih’ten ayrıldı.
Ziyaret sırasında Bayan Hayrünnisa Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile bazı milletvekilleri ve basın mensupları Cumhurbaşkanı Gül’e refakat etti. Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti, Türkiye’den İsviçre’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.