Bosna Hersek

02.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ve konsey üyelerinin davetlisi olarak, 2–3 Eylül 2010 tarihlerinde Bosna-Hersek’e resmî bir ziyarette bulundu.

Saraybosna Havalimanı’nda Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Slajdzic tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Başkan Slajdzic ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Konak Rezidans’a geçti. Buradaki resmî karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Haris Slajdzic ve konsey üyeleriyle görüştü ve yapılan heyetler arası görüşmelerden sonra da ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısının ardından Bosna Hersek Parlamenterler Meclisi'ne geçen Cumhurbaşkanı Gül, Meclisi Başkanı ve Collegium üyeleriyle görüştü ve Parlamenterler Meclisi üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.

Bosna–Hersek’e yaptığı resmî ziyaret çerçevesinde Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Başçarşı’ya giderek burada esnafla sohbet etti. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdzic tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da, gittiği Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde, Anadolu Ajansı ile FENA arasındaki anlaşmanın imza töreni ile Anadolu Ajansı Saraybosna Temsilciliği’nin hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen Anadolu Ajansı Ödüllü Fotoğrafları Sergisi’nin açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek ziyaretinin ikinci gününde Yüksek Temsilci Valentin Inzko'yu ve ardından Bosna Hersek Dinler Arası Konseyi üyelerini ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Saraybosna'daki temasları çerçevesinde eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Uluslararası Burç Üniversitesi’ni ziyaret ederek, üniversitenin yeni binasının açılışını yaptı. Ardından, bir başka Türk okulu olan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti.

Temasları çerçevesinde, tarihî Başçarşı'da bulunan Gazi Hüsrev Bey Camii'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Saraybosna'daki temaslarını tamamlayarak, Mostar'a geçti.

Mostar’da Sarı Saltuk Tekkesi’ni, Koski Mehmet Paşa Camii'ni ve Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Hırvat Belediye Başkanı Lubo Beşliç ile Boşnak Şehir Konseyi Başkanı Murad Çoriç'i kabul ederek bir süre görüştü ve ardından Mostar Köprüsü ve çevresinde incelemelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Vefahan Ocak’ın düzenlediği iftar yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek temaslarını tamamlayarak aynı gün İstanbul’a hareket etti.

Yazdır Paylaş Yukarı