Azerbaycan

16.08.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Azerbaycan arasında düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan üst düzey ziyaretler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak, 16–17 Ağustos 2010 tarihlerinde Azerbaycan’a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Resmî Karşılama
Şehitlik Ziyareti

Ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanı Gül’ü, Zagulba Sarayı’nda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev resmî törenle karşıladı ve daha sonra iki lider baş başa görüştüler. Ardından heyetler arası toplantıya başkanlık eden her iki Cumhurbaşkanı, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın Toplatısı
İmza Töreni
Akşam Yemeği

Programı çerçevesinde Devlet Mezarlığı’nda, Haydar Aliyev’in kabrine çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev ailesinin diğer fertlerinin mezarlarını da ziyaret etti. Buradan Türk Şehitliği’ne giden Cumhurbaşkanı Gül, mezarları tek tek ziyaret ederek kırmızı karanfiller bıraktı.

Meclis Ziyareti
Şeki'yi Ziyaret
Kabuller

Azerbaycan Millî Meclisi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Millî Meclis Başkanı Oktay Esedov ve Azeri milletvekilleriyle görüştü. Kaldığı otelde, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade’yi kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, akşam da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından Gülistan Sarayı’nda onuruna verilen resmî yemeğe katıldı.

Azerbaycan ziyaretinin ikinci gününde, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade’yi kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Azer-Türk Bank Genel Müdürlük Binası’nın açılışını gerçekleştirdi, “Teze Pir Mescidi” Kompleksini ziyaret etti ve DHT Metal Demir-Çelik Fabrikası’nın açılışının ardından da Bakü’den Şeki’ye geçti.

Şeki’de Yunus Emre ve Hacı Taptık’ın kabirlerinin bulunduğu Oğuz Kabristanı ve Şeki Türk Şehitliği’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Umum Millî Lider Haydar Aliyev ile Şair Bahtiyar Vahabzâde’nin heykeline çiçek koydu. Şeki İslam Medresesi ve aynı yerde bulunan Cuma Mescidi’nde de incelemelerde bulundu. Buradan Tarihî Han Sarayı'na geçen ve Han Sarayı hakkında yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra otel olarak kullanılan tarihî kervansaraya geçerek, Şeki'de kalan Kafkas İslam Ordusu askerlerinin torunları ve Şeki aydınlarıyla bir araya geldi.

Aynı gün İstanbul’a dönen Cumhurbaşkanı Gül’e ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri eşlik etti.

 

Yazdır Paylaş Yukarı