Nijerya

07.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gelişen Sekiz Ülke (D–8) Devlet ve Hükümet Başkanları Yedinci Zirvesi’ne katılmak ve Nijerya’ya resmî ziyarette bulunmak üzere, Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Jonathan’ın davetlisi olarak, 7-9 Temmuz 2010 tarihlerinde Abuja’ya gitti.

D-8 Zirvesi
İş Forumu
Türk Koleji

Cumhurbaşkanı Gül, 8 Temmuz Perşembe günü Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlenen D–8 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Açılış oturumunun ardından D–8 liderleri aile fotoğrafı çektirdi ve kapalı oturum gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, oturum sırasında bir konuşma yaptı ve daha sonra, zirvenin yapıldığı Devlet Evi’nde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü.

Resmî karşılama
Resmî Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ardından 9 Temmuz Cuma günü Nijerya’daki resmî temaslarını gerçekleştirdi. Programı çerçevesinde ilk olarak Türk ve Nijeryalı iş adamları ile kahvaltıda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül’ü, Devlet Evi’nde Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan resmî törenle karşıladı.

Resmî karşılama töreninin ardından, baş başa görüşen ve heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı basın açıklaması yaptı. Daha sonra Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, Cumhurbaşkanı Gül onuruna resmî bir yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Jonathan ile Türkiye-Nijerya İş Forumu’na katıldı. İş Forumu’nun ardından Nijerya-Türk Uluslararası Koleji’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, temaslarını tamamladıktan sonra aynı gün Ankara’ya döndü.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Nijerya ziyareti, Türkiye’den Nijerya’ya cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından özel bir önem taşıyordu. Bu ziyaret aynı zamanda gerek Türkiye’nin Afrika’ya Açılım Politikası, gerek Türkiye ile Nijerya’nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyelikleri çerçevesinde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki istişare ve temasların pekiştirilmesi açısından da önem taşıyordu.

 

Yazdır Paylaş Yukarı