Güney Kore Cumhuriyeti

14.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın davetlisi olarak, 14–16 Haziran 2010 tarihlerinde Seul ve Busan’a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kore Gazileri
Otomobil Fabrikası
Nükleer Enerji Santrali

Programı çerçevesinde, 14 Haziran Pazartesi günü Seul’de ülkenin önde gelen otomobil üreticisi Hyundai’nin Başkanı Chung Mong-Koo ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, ardından Türk askerlerinin de katıldığı Kore Savaşı’nı anlatan Savaş Müzesi’ni gezdi ve şehit düşen Türk askerlerinin adının yazılı olduğu panoya çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Güney Kore’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Şehitlik
Karşılama
Savaş Müzesi

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Mavi Ev”de 15 Haziran Salı günü resmî törenle karşılandı. Töreninin ardından baş başa görüşen her iki cumhurbaşkanı daha sonra heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Görüşmelerin ardından düzenlenen törende, Nükleer Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması, 2010–2012 yıllarında Kültürel Değişim Programına İlişkin Anlaşma ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ile Güney Koreli KIGAM arasında iş birliği mutabakat muhtırası imzalandı.

İş Forumu
Akşam Yemeği
Türkler

Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Kore Savaşı’nda yaşamını yitiren Koreliler için yapılan Ulusal Anıtı da ziyaret ederek çelenk koydu. Güney Kore’nin önde gelen firmalarının düzenlediği Türkiye-Güney Kore İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül’e, Hankuk Üniversitesi tarafından uluslararası ilişkilerdeki aktif rolü ve Türkiye-Kore ilişkilerinin gelişmesine katkısı dolayısıyla fahri doktora unvanı verildi. Akşam da Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Cumhurbaşkanı Gül’ün onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Mavi Ev”de yemek verdi.

Seul’de bazı Koreli firmaların üst düzey yöneticileri ile 16 Haziran Çarşamba günü kahvaltıda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra ülkenin güneydoğusundaki Busan’a geçerek, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, Kore Savaşı anısına yaptırılan BM Mezarlığı’nı ziyaret etti. Anıt Mezarlığa çelenk koyarak, saygı duruşunda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Türk şehitlerin kabirlerinin bulunduğu bölüme geçti ve şehitlerin adlarının yazıldığı mermerlerin üzerine güller bıraktı. Şehitlik ziyaretinin ardından Busan Belediye Başkanı Huh Nam Sic’in onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Kori Nükleer Enerji Santrali ile Hyundai otomobil fabrikasında incelemelerde bulunduktan sonra Ankara’ya döndü.

Ziyaret, Kore Savaşı’nın başlangıcının 60. yıl dönümü olması ve Türkiye’den Kore Cumhuriyeti’ne 28 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde resmî ziyaret gerçekleştirilmiş olması bakımından ayrı bir önem taşıyor. Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e, Kore Savaşı Gazileri de eşlik etti.

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş Yukarı