Oman

12.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Oman

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sultan Qaboos Bin Said Al Said’in davetine icabetle 12–14 Nisan 2010 tarihlerinde Oman Sultanlığı’na resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Resmî Karşılama
İş Forumu
Resmî Kabuller

Cumhurbaşkanı Gül’ü, Muskat Sultanlık Havalimanı’nda Oman Büyükelçisi Hayri Erol, Oman’ın Ankara Büyükelçisi Qais Salim Ali Al Said ve diğer yetkililer karşıladı. Daha sonra, eski Muskat’ın Muttrah Kapısı’nda Oman Sultanı Qaboos tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, Sultan Qaboos ile birlikte 100 atlı süvari eşliğinde Al Alam Sarayı’na gitti. Burada gerçekleştirilen resmî karşılama törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Oman Sultanı Qaboos baş başa görüştü. Cumhurbaşkanı Gül akşam da, Sultan Qaboos tarafından onuruna verilen resmî yemeğe katıldı.

Yat Gezisi
Oman’da Türkler
Oman’dan Görüntüler

Oman ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Gül, Oman Başbakan Yardımcısı Altes Sayyid Fahad bin Mahmoud Al Said’i kabul ettikten sonra, Mina Sultan Qaboos Limanı’na giderek Oman Sultanı Qaboos’ın yatı ile Muscat açıklarında kısa bir yat turu yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Bait Al Zubair Müzesi’nde incelemelerde bulundu ve Türk-Oman İş Forumu’na katılarak bir konuşma yaptı.

Daha sonra Türk basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yusuf bin Alawi bin Abdullah’ı, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Dr. Khamis bin Mubarak Al Alawi’yi, Kültür ve Kültürel Miras Bakanı Altes Sayyid Haitham bin Tariq Al Said’i ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül akşam da Bayan Gül ile birlikte,Oman Sultanı Qaboos’ın onurlarına verdiği özel yemeğe katıldı.

Ziyaretinin üçüncü gününde, Muskat’ta Oman Savunma Bakanı Sayyid Badr bin Saud bin Harib Al Busaidi’yi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Maqbool bin Ali Sultan’ı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, ardından Oman’da yerleşik Türk toplumu temsilcileri ile bir araya geldi. Daha sonra Sultan Qaboos’un Ekonomi Danışmanı ve Zubair Şirketler Grubu Başkanı Mohammed Al Zubair’in onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, ardından Sultan Qaboos Camii’ni ziyaret ederek Türkiye’ye döndü.

Türkiye ile Oman arasında Devlet Başkanı düzeyinde on üç yıllık aradan sonra gerçekleştirilen söz konusu ziyaret sırasında, iki ülke arasında “Arşiv Alanında Mutabakat Zaptı” ile “Gümrük İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması” imzalandı.

Gerçekleşen ziyarette, Türkiye ile Oman arasında mevcut olan dostluk, kardeşlik ve iş birliği ilişkileri en üst seviyede değerlendirilerek, başta ekonomi, ticaret, karşılıklı yatırımlar ve savunma sanayi olmak üzere ilave iş birliği imkânları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Oman ziyaretine, eşi Hayrünnisa Gül, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, milletvekilleri, iş adamları ve gazetecilerden oluşan geniş bir heyet eşlik etti.

Resmî Karşılama ve Akşam Yemeği

Resmî Kabuller

Bayan Gül Omanlı Çocuklarla

Türk-Oman İş Forumu

Oman’da Mukim Türklerle Buluşma

Oman'dan Görüntüler

Yat Turu ve Müze Ziyareti

 

Yazdır Paylaş Yukarı