Kongo Demokratik Cumhuriyeti

14.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Şafak Türk Okulu
Resmî Karşılama

Resmî Karşılama ve Cumhurbaşkanı Kabila ile Görüşme

İş Forumu
İş Adamları

İş Forumu ve İş Adamları ile Görüşme

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kongo Kabulleri ve Ziyaretleri

Kongo Nehri Kıyısında Yürüyüş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 14–16 Mart 2010 tarihlerinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne resmî bir ziyarette bulundu.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, burada ilk olarak heyetinde yer alan ve bu ülkede faaliyet gösteren Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin ikinci gününde ilk olarak, konakladığı otelde, Dışişleri Bakanı Alexis Thambue Muwamba’yı kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Kabila’nın baş başa görüşmelerinin ardından başkanlık ettikleri heyetler arası görüşmelerde, Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri bakanlıkları arasında “Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Cumhurbaşkanı Kabila ile ortak basın toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Adolphe Muzito’yu kabul etti ve ardından Başbakan Muzito ile birlikte Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Forumu toplantısına katıldı.

İş forumundan sonra Kinşasa’daki Şafak Türk Okulu’nu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ardından Parlamento Binası’nda Senato Başkanı Kengo Wa Dondo ve Meclis Başkanı Broshabe Evariste ile görüştü. Daha sonra Kongo Nehri kıyısında bir süre gezinti yapan Cumhurbaşkanı Gül, kaldığı otelde Doğu Kasai Eyalet Valisi Ngoy Kasanji’yi de kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Cumhurbaşkanı Kabila tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Ziyaretinin son gününde Kongo’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden ayrılarak, Kamerun’a hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret, Türkiye’den bu ülkeye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti olma özelliğini taşıyor.

 

Yazdır Paylaş Yukarı