Hindistan

07.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Resmî Karşılama
Resmî Kabüller
Toplantılar

Hümayun Türbesi
Kutup Minar
Tac Mahal

Tarihî Yerler
Fahri Doktora

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7–12 Şubat 2010 tarihleri arasında Hindistan’a resmî ziyarette bulundu.

Hindistan ziyaretinin ilk durağı olan Yeni Delhi’de, resmî törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Pratibha Devisingh Patil ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ansari, Başbakan Singh, Dışişleri Bakanı Krishna, İktidar Partisi (Kongre) Başkanı Sonia Gandhi ile Ana Muhalefet Partisi (BJP) Başkanı Swaraj ve Hint kanaat önderlerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül görüşmelerinin ardından, Hindistan Cumhurbaşkanı Patil tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Delhi programı çerçevesinde beraberindeki Türk iş adamlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI), Hindistan Sanayisi Konfederasyonu (CII) ile Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Derneği (ASSOCHAM) tarafından onuruna verilen çalışma yemeğine katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül ardından, ilk “Hintçe-Türkçe Sözlük” tanıtımının da yapıldığı toplantıda, Hindistan’da yerleşik Türk vatandaşları ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül’e, Yeni Delhi’nin güneydoğusundaki Nodai endüstri bölgesinde bulunan Amity Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında Fahri Doktora unvanı verildi.

Hindistan’ın kurucusu Mahatma Gandhi’nin anıt mezarını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Babür Devleti Hükümdarı Hümayun Şah’ın Türbesi ile Delhi’nin en eski anıtsal yapılarından biri olan Kutup Minar’da incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Delhi’den sonra geçtiği Agra kentinde Tac Mahal’de incelemelerde bulundu. Buradan da Hindistan’ın en önemli ticaret ve finans merkezi olan Mumbai’ye geçen Cumhurbaşkanı Gül, Mumbai Borsası’nın seans açılışını yaptıktan sonra, Hindistan’ın önde gelen iş adamlarından oluşan 20 kişilik bir ekip ile bir araya geldi ve Türkiye’nin Mumbai Başkonsolosluk binasının açılışını gerçekleştirdi.

Mumbai kentinde düzenlenen Türk-Hint İş Forumu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan’ın önde gelen iş adamları ve film yapımcılarıyla görüştü. Hindistan programını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, 12 Şubat 2010 tarihinde Bangladeş’in başkenti Dakka’ya geçti.

 

Yazdır Paylaş Yukarı