Arnavutluk

10.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi’nin davetlisi olarak, 10–11 Aralık 2009 tarihlerinde Arnavutluk’a resmî ziyarette bulundu. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, 10 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanı Gül’ü Tugaylar Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. Karşılamanın ardından bir süre baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.

Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanının huzurunda “Dışişleri Bakanlıkları Arasındaki İşbirliğine ve Siyasal Danışmalara İlişkin Anlaşma’nın Tadiline İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandı. İki cumhurbaşkanı daha sonra, ortak basın toplantısı düzenledi.

Aynı gün Tiran’daki faaliyetleri çerçevesinde Arnavut Ana Anıtı’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, 1993 yılında açılan Turgut Özal Kültür ve Eğitim Merkezi’ne gitti ve Epoka Üniversitesi Kampüsü’nün temel atma törenine katıldı.

Temel atma töreninin ardından Tiran Belediyesi’ne giden Cumhurbaşkanı Gül, Belediye Başkanı ve Ana Muhalefet Partisi Lideri Edi Rama ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül’e burada Tiran’ın altın anahtarı sunuldu. Cumhurbaşkanı Gül akşam da, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi tarafından, onuruna verilen yemeğe katıldı.

Temaslarının ikinci gününde ise, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi ile Türkiye – Arnavutluk İş Forumu Açılış Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Gül ardından, Türk kültürünü tanıtmak ve yaymak amacıyla kurulan Yunus Emre Kültür Vakfı bünyesindeki Yunus Emre Türk Kültür merkezlerinin ikincisinin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Devlet Konukevi’nde Başbakan Sali Berisha ile görüştü ve onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Parlamento Başkanı Jozefina Topalli ile de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk temaslarını tamamlayarak Karadağ’a gitti.

Yazdır Paylaş Yukarı