Slovakya

01.11.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gaşparoviç’in davetlisi olarak, 1-3 Kasım 2009 tarihlerinde, Slovakya’ya resmî bir ziyarette bulundu.

Slovakya Cumhurbaşkanı Gaşparoviç, 2 Kasım Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Gül’ü, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî törenle karşıladı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Gaşparoviç bir süre baş başa görüştü.

Birinci Dünya Savaşı’nda Galiçya cephesinde yaşamlarını yitiren ve Slovakya’da çeşitli mezarlıklarda gömülü olan şehitlerimiz için Bratislava’da bir şehitlik oluşturulmasına ilişkin Şehitlik Anlaşması her iki Cumhurbaşkanının huzurunda, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Slovakya İçişleri Bakanı Robert Kaliňák tarafından imzalandı.

Her iki cumhurbaşkanı daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti ve ortak basın toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın açıklamasının ardından Bratislava Kent Kütüphanesi’nde bulunan Saffet Beg Başagiç Koleksiyonu’nu ve eski şehir merkezinde bulunan Primates Palace’daki İngiliz Goblenlerinde incelemelerde bulundu.

Slovakya Ana Muhalefet Partisi (SDKU) Lideri Mikulas Dzurinda'yı kabul eden ve Türkiye-Slovakya İş Forumu Toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Gül, akşam da Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gaşparoviç’in onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Ziyaretinin üçüncü gününde Slovakya Başbakanı Robert Fico ile çalışma kahvaltısında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Slovakya Ulusal Meclis Başkanı Pavol Paska ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Slovakya’nın en önemli üniversitesi olarak tanımlanan Bratislava’daki Comenius Üniversitesi’ni ziyaret ederek, burada bir konuşma yaptı. Türk basın mensuplarıyla sohbet toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Ankara’ya döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı