Sırbistan

25.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’in davetlisi olarak, 25–27 Ekim tarihlerinde Sırbistan’a resmî ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 26 Ekim Pazartesi günü Belgrad’ta Cumhurbaşkanı Boris Tadiç tarafından Sırbistan Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Tadiç bir süre baş başa görüştü. Her iki cumhurbaşkanı daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Anlaşma imza törenlerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısının ardından Sırbistan Başbakanı Mirka Cvetkovic’i kabul etti ve Başbakan Cvetkovic’in, onuruna verdiği çalışma yemeğine katıldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç ile birlikte Türk-Sırp İş Konseyi Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan Meclis Başkanı Slavica Dukic Dejanovic’le görüştü. Akşam ise Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in onuruna verdiği resmî yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin son gününde, Cumhurbaşkanı Tadiç ile birlikte Karlofça Anlaşması’nın imzalandığı Barış Şapeli’nde incelemelerde bulundu ve daha sonra Petrovaradin Kalesi’nin içindeki müzeyi gezdi.

Voyvodina Özerk Bölgesi Başkanı Bojan Pajtic’in onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, ardından “Sancak Bölgesi’nin İktisadi Kalkınması” konulu toplantıya katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıdan sonra Sırbistan temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti, 1986 yılından bu yana bir Türk Cumhurbaşkanının Belgrad’a gerçekleştirdiği ilk resmî ziyaret olması bakımından ayrı bir öneme sahipti.

Ziyaret sırasında iki ülke arasında, Karma Ekonomik Konsey kurulmasına ilişkin Ekonomik İşbirliği Anlaşması, Ulaştırma Altyapısı Konusunda İşbirliği Anlaşması, Sosyal Güvenlik Anlaşması ve bunun uygulanmasına dair idari sözleşme, Teknik ve Mali Konularda İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Yazdır Paylaş Yukarı