Nahçıvan

02.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2–3 Ekim 2009 tarihlerinde Nahçıvan'da düzenlenen 9. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretinin ilk gününde, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile ayrı ayrı görüşen Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev ile Nahçıvan’daki Haydar Aliyev Anıtı’nı ziyaret etti. Ardından Haydar Aliyev Müzesi’ni gezen cumhurbaşkanları, Nahçıvan’daki en önemli tarihî eserlerden biri olan, 12. yüzyılda yapılmış Mümine Hatun Türbesi’ne giderek incelemelerde bulundu.

Aynı günün akşamında zirve dolayısıyla verilen konseri birlikte izleyen Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev ile Haydar Aliyev Sarayı'ndaki akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Nahçıvan temaslarının ikinci gününde ilk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Azeri-Türk Bankası’nın Nahçıvan şubesini hizmete açtı. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Nahçıvan Başkonsolosluğu ve Nahçıvan Türk Koleji’ne ziyarette bulundu.

Nahçıvan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk basın mensuplarıyla düzenlediği basın toplantısının ardından Ankara’ya döndü.

Zirvede katılımcı devletler arasında iş birliğinin kurumsallaşmasını öngören Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kurulmasına ilişkin Nahçıvan Anlaşması imzalandı. Ayrıca, Kazakistan’da bir Türk akademisi kurulması da karara bağlandı. Toplantıda, Türk Cumhuriyetlerinin devlet başkanlarının her yıl bir kez düzenli olarak bir araya gelmesi, ayrıca her yıl bir de gayri resmî bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Yazdır Paylaş Yukarı