Çin Halk Cumhuriyeti

23.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Pekin (23-26 Haziran 2009)

Cumhurbaşkanı Gül Pekin ziyaretinin ilk gününde, TRT Türk Pekin Bürosu’nu ziyaret etti. 2008 Pekin Olimpiyatları’nın gerçekleştirildiği Ulusal Stadyum ile Pekin Yazlık Sarayı’nda 25 Haziran Perşembe günü incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Çinli iş adamları ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Aynı gün Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hu Jintao, Cumhurbaşkanı Gül’ü Halkın Büyük Meclisi’nde törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından iki cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmeler sonrasında, Cumhurbaşkanı Gül ve Devlet Başkanı Jintao anlaşmaların imza törenine katıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jintao, akşam da Cumhurbaşkanı Gül onuruna resmî bir yemek verdi.

Pekin programı çerçevesinde, 26 Haziran Cuma günü Türkiye-Çin İş Forumu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra TÜSİAD’ın da üyesi olduğu “European Union Chamber of Commerce” Pekin Temsilciliği yetkilileri ile bir araya geldi. Ulusal Halk Kongresi Başkanı Wu Bangguo ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Başbakan Wen Jiabao’yu da kabul etti. Pekin’de temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Çin’in Xi’an şehrine geçti.

Xi’an (26-27 Haziran 2009)

Xi’an’da, Kuzeybatı Üniversitesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül’e ekonomi alanında fahri doktora unvanı verildi. Cumhurbaşkanı Gül üniversitede bir konuşma yaptı. Ulu Cami’ye giderek incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Shaanxi Valisi Yuan Chunqing’in onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Xi’an’da Hayrünnisa Gül ve beraberindeki heyetle birlikte UNESCO’nun insanlık tarihi listesinde bulunan toprak asker heykellerinin sergilendiği Terracotta Savaşçıları Müzesi’ni gezen ve incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, müze şeref defterini imzaladı. Cumhurbaşkanı Gül, Xi’an’daki temaslarını tamamlayarak, beraberindeki heyetle birlikte Shenzhen şehrine geçti.

Shenzhen (27-28 Haziran 2009)

Cumhurbaşkanı Gül, 28 Haziran Cuma günü, Çin’de bulunan Türk vatandaşlarını kabul ederek bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Komünist Partisi Shenzen Genel Sekreteri Lin Yupu’nun onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Shenzhen’de bulunan bir telekomünikasyon şirketine giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı ve laboratuvarda incelemelerde bulundu. 3G teknolojisi hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile cep telefonundan 3G teknolojisiyle görüntülü görüşme yaptı.

Urumçi (28-29 Haziran 2009)

Shenzen’deki temaslarını tamamlayarak, Urumçi şehrine geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada Kızıltepe Parkı’nı ziyaret ettikten sonra Sincan Üniversitesi’ne gitti. Sincan Üniversitesi Rektörü Enver Hamut tarafından Cumhurbaşkanı Gül’e Fahri Profesörlük unvanı verildi. Cumhurbaşkanı Gül, Sincan Üniversitesi’nde Akademisyen ve öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı.

Uygur Özerk Bölgesi'ni ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Gül, daha sonra Sincan Uygur Özerk Bölgesi Parti Sekreteri Wang Lequan ve Bölge Valisi Nur Bekri’yi kabul etti. Kabul sırasında, Özerk Bölge Valisi Bekri, Cumhurbaşkanı Gül’e geleneksel Uygur kıyafeti “Çapan” hediye etti. Kabulün ardından Cumhurbaşkanı Gül, Bekri’nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Urumçi’de güneş panelleri ile rüzgâr enerjisi donanımları üreten iki ayrı fabrikada incelemelerde bulunduktan sonra Ankara’ya dönmek üzere Çin’den ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyareti sırasında, Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye ve Çin Dışişleri Bakanlıkları Arasında Ortak Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı, Kültür Varlıklarının Korunması, Yasa Dışı Yollardan Yurt Dışına Çıkarılması ve Satılmasının Önlenmesi Anlaşması, Türk Telekom, İş Bankası ve Akbank ile Çin Eximbank ile Ticaret Finansmanı ve Kredi Limiti Çerçeve Anlaşması ve Anadolu Ajansı ile Çin Haber Ajansı Xinhua arasında görüntü değişimini öngören anlaşmalar imzalandı.

Yazdır Paylaş Yukarı