Kırgizistan

26.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev’in davetlisi olarak, 26–28 Mayıs 2009 tarihlerinde Kırgızistan’a resmî ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Bakiev, 27 Mayıs Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Gül’ü, Hükümet Evi’nde törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından iki cumhurbaşkanı baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Bakiev daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısından sonra Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, bir Türk firması tarafından inşa edilen alışveriş merkezi ve Türkiye’nin yeni Büyükelçilik binasının temel atma törenlerinde bulundu.

Yusuf Balasagun Millî Üniversitesi’ne geçen Cumhurbaşkanı Gül’e Üniversite Bilim Kurulu’nun 22 Mayıs 2009 tarihli “Türk Dünyasının Entegrasyon Sürecine ve Kırgızistan ile Türkiye’nin Eğitim Alanındaki İş Birliğine Katkılarından Dolayı Fahri Profesör Unvanı Verilmesi” kararı okunarak, fahri profesörlük diploması sunuldu; ardından kep ve cübbe giydirildi.

Kırgızistan Başbakanı Igor Çudinov’u kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, akşam da Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev’in, onuruna verdiği resmî yemeğe katıldı.

Kırgızistan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaretin üçüncü gününde Cumhurbaşkanı Gül, Kırgız Meclisi Jogorku’yu ziyaret ederek, milletvekllerine hitap etti, ardından Atatürk-Alatoo Üniversitesi’ne geçerek burada ek binanın açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde Kırgızistan Türk-Manas Üniversitesi’ni ziyaret etti ve Ala Arça Millî Parkı’nda incelemelerde bulunduktan sonra aynı gün Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kırgızistan ziyareti sırasında, iki ülke hükümetleri arasında çevre koruma alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

Yazdır Paylaş Yukarı