ABD

20.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'ne katılmak ve temaslarda bulunmak üzere 20 - 29 Eylül tarihleri arasında ABD'ye gitti.

New York’ta “Afrika’nın Kalkınma İhtiyaçları” temalı toplantıya 22 Eylül Pazartesi günü konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanı Gül, 23 Eylül Salı günü de BM Genel Kurulu'nun açılış oturumunda bir konuşma yaptı ve aynı gün ABD - Irak Devlet Başkanları’nın Irak konulu brifingine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'e 24 Eylül Çarşamba günü, Dış Politika Derneği'nin (FPA) düzenlediği “Dünya Liderlik Forumu”nda, Orta Doğu'ya barışın getirilmesinde gösterdiği çabalardan dolayı Dış Politika Derneği Madalyası (FPA Medal) sunuldu. Cumhurbaşkanı Gül, New York Modern Sanatlar Müzesi'nde Clinton Küresel Girişim Toplantısı açılış resepsiyonuna katılarak, burada ABD eski Başkanı Bill Clinton ile görüştü.

New York'ta “Binyıl Kalkınma Hedefleri” Yüksek Düzeyli Toplantısı'nın açılış oturumu ile “Fakirlik ve Açlık” temalı Yuvarlak Masa Toplantısı’na 25 Eylül Perşembe günü katılan Cumhurbaşkanı Gül, Amerikan Türk Cemiyeti’nin (The American Turkish Society) New York’taki toplantısında bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca Türk Kültür Merkezi’nin Waldorf Astoria Oteli’nde üçüncüsü düzenlenen yıllık dostluk yemeğinde de onur konuğu ve konuşmacı olarak bulundu.

26 Eylül'de New York Borsası'nı ziyaret ederek şeref defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, Business Council for International Understanding (BCIU) tarafından düzenlenen toplantıya da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, 27 Eylül'de Türk basın mensuplarıyla basın toplantısında bir araya geldi. Daha sonra Türk Toplumu temsilcileri ile bayramlaştı ve Ahıska Türklerini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ardından 29 Eylül’de Türkiye’ye döndü. New York'ta bulunduğu sürede, BM Genel Kurulu’na katılan devlet ve hükümet başkanlarıyla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına ilişkin destek talebini muhataplarına iletti.

Yazdır Paylaş Yukarı